Beslissingen aan einde van de metereologische winter?

Schaken is een typische sport voor de koude winteravonden en bij intrede van het voorjaar zouden de eerste beslissingen daar kunnen zijn.

Clubkampioenschap:

Met nog 6 ronden voor de boeg lijkt Jeroen af te stevenen op prolongatie van de titel. In de laatste ronde kroop hij door het oog van de naald. Sven stond, naar mening van alle aanwezigen, gewonnen na een riskante actie van Jeroen in het centrum. Natuurlijk moest een vrijpion wel in de gaten worden gehouden maar met een stuk meer moest dat toch wel lukken. Sven sloeg dan ook een remise aanbod af. Het juiste winstplan bleek toch lastig en veel tijd ging verloren. Na een ongelukkige zet volgde zelfs een debacle en een nederlaag voor Sven.

Derk presenteerde Melle een Hongaarse verdediging. Melle speelde vooral loperzetten. Derk profiteerde niet en speelde zijn paarden naar ongelukkige velden. Met zijn zoveelste remise laat Derk weer een steekje vallen en ziet Jeroen langzaam uitlopen naar een beslissende voorsprong.

Siep verspeelde in een complex, actief middenspel een stuk tegen Ruben, maar speelde rustig door. Met een dame op het bord kan er nog van alles gebeuren. En zowaar, in een compleet gewonnen stelling maakte Ruben een blunder. Hij blokkeerde de verdediging van zijn toren. Deze ging verloren maar nog erger, hij stond meteen mat!

Jan Bergmans gaf de hele zaal met een kreet weten een flinke fout gemaakt te hebben tegen Wiebe. Minimaal pionverlies zonder compensatie!? Jan rommelde nog een beetje en zowaar Wiebe kwam niet verder. Geen lang eindspel voor beide heren maar een snelle remise.

Rick zag tegen Bartele zijn stukken langzaam van het bord verdwijnen. Zijn laatste val, pat, was te doorzichtig waardoor Bartele won.

Jacob speelde een taaie partij tegen Lieuwe. Om alle valkuilen te omzeilen werd er veel bedenktijd gebruikt. Jacob won een stuk en leek af te stevenen op de overwinning. Echter de tijd drong toen de taxi van Lieuwe voorstond. Jacob was zo sportief om remise aan te bieden.

B-kampioenschap:

Hier gaat de strijd nog steeds tussen Jan Bergmans en René. Ze volgen elkaar nauwgezet op de ranglijst met minder dan één wedstrijdpunt verschil. Aanwezigheid en de paring van de komende ronden kan van veel invloed hebben op de afloop.

Rapid-kampioenschap:

Na 3 van de 4 avonden zijn de kaarten geschud. Jeroen heeft, na een 100% score op de derde avond, een straatlengte voorsprong op de andere deelnemers. Hij is inmiddels niet meer te achterhalen en kan alvast zijn naam in de wisselbeker laten graveren. Een overtuigende prestatie.

Externe competities:

Zowel het eerste als het tweede team hebben een positie in subtop behaald maar zijn praktisch uitgeschakeld voor het kampioenschap. Hoop op dubbele uitglijders van de koplopers lijkt ijdel. Het derde team heeft de rode lantaarn stevig in handen. Degradatie lijkt moeilijk te ontkomen maar een lagere klasse geeft volgend seizoen weer nieuwe kansen.

Conclusie: na de natte winderige wintermaand zijn de meeste beslissingen gevallen.