Beslissing in subtopduel

De opkomst van de 23e ronde was aan de lage kant. De oorzaak blijft altijd gissen maar enige vermoedens wil ik wel uitspreken:

  • Externe verplichtingen deze week, waarvan minstens één in het buitenland
  • Het voorjaar, een jaargetijde waar de schaakanimo vaak wat afneemt
  • Angst voor een virus. Een expert haalde tenslotte op tv de schaakclub aan als mogelijke besmettingsplaats en Radjabov mijdt zelfs het kandidatentoernooi.

Voor de aanwezigen toverde Siep een mooie indeling uit zijn laptop. Mede door zijn nieuwe manier van indelen veel gelijkwaardige en spannende partijen.

Rick speelde met wit en kreeg te maken met een opdringende zwarte dame van Lieuwe. Dit gaf Rick ruimte voordeel en kans om zijn stukken te ontwikkelen. Na ruil van de dames was de angel uit het spel van Lieuwe en kon Rick rustig het punt binnen halen.

Jacob en René speelden het zogenaamde Londen systeem. Dit systeem, genoemd naar een toernooi in het begin van de vorige eeuw, staat bekend als solide en wordt aanbevolen voor beginnende schakers omdat er niet direct wilde varianten op het bord komen met allerlei valkuilen en trucjes. Na geduldig manoeuvreren wist René uiteindelijk de c-lijn te veroveren. Dit gaf zoveel druk dat Jacob een stuk en daarmee meteen de partij verloor.

De neven Melle en Bartele speelden een lange partij, met als inzet aansluiting bij de subtop. Bartele speelde met zwart één van zijn favoriete openingen. Melle stond een dubbelpion en afsluiten van de c-lijn toe maar kreeg een enorm ruimte voordeel op de koningsvleugel. Met veel moeite wist Bartele alle gevaren te omzeilen en werd uiteindelijk de vrede getekend.

Derk speelde tegen Wiebe de partij om de 2e plaats. Bij winst zou Wiebe nog alle kans houden, maar bij verlies tegen een onoverkoombare (?) achterstand aankijken. Beiden pakten het relatief voorzichtig aan en waren al snel uit de bekende theorie van het Siciliaans.  Vanwege druk langs de diagonaal b1-h7 kon Wiebe niet rokeren maar bouwde rustig aan een vesting rond zijn koning om met speldenprikken te proberen stukken te ruilen. In de tijdnoodfase won Derk een pion maar kwam zijn loper in de problemen. Wiebe wist deze netjes te winnen. Hij had echter nog een minuut op de klok en met alle zware stukken nog op het bord, een gepende loper en een gevaarlijke pion de nodige problemen. In een poging de dames te ruilen en de loper te bevrijden zag hij een gevaarlijke combinatie over het hoofd. Zonder dame zag hij er geen heil meer in.

Volgende week staan er maar liefst 3 externe wedstrijden op de agenda, met een voorjaarszonnetje en hopelijk zonder virus belooft dat een mooie week te worden.