Een geslaagde 12e ronde

Vorige week schreef ik o.a.  “Een teken dat het schaakleven weer wat leven ingeblazen is? Volgende week krijgt het 1e team bezoek van Schaakwoude, dus dat belooft ook weer een gezellige avond te worden.”  Dit kwam inderdaad uit! Naast vier partijen voor de strijd tegen eeuwige rivaal Schaakwoude kwamen er maar liefst vijf andere partijen uit de koker van Siep rollen voor de 12e ronde. Hoe die externe wedstrijd afliep verwijs ik graag naar het verslag van Jeroen.

Om de trouwe lezers niet te veel te vermoeien en omdat ik weinig meekreeg van de andere partijen hou ik het deze keer kort.

Rick speelde tegen Lieuwe en was tevens wedstrijdleider bij de externe wedstrijd. Het eerste duurde aanmerkelijk korter dan het tweede. Een soepele winstpartij voor Rick.

Bartele speelde tegen Elger.  Hij gebruikte veel bedenktijd.  Zoveel, dat Elger steeds het antwoord alweer klaar had. Toch trok Bartele de punten naar zich toe en zal Elger passeren op de ranglijst.

De andere jeugdspeler Jurjen speelde tegen Rene. Op weg naar een sanitaire stop (met mondkapje) zag ik vluchtig dat Jurjen veel beter stond met een ver opgerukte vrijpion. Rene probeerde nog wat tegen te spartelen en had daarbij succes want hij wist te winnen.

De beide Jannen zaten schuin tegenover elkaar en speelden beide de koningspion e4 met als antwoord e5. Daarna kwamen er totaal verschillende openingen op het bord. Voor mijn gevoel, als tegenstander van Jan Bergmans, al snel buiten de bestaande theorie. Siep, mijn dorpsgenoot, speelde tegen de andere Jan (van Paassen) en probeerde zich in het middenspel te bevrijden met een stuk offer tegen twee pionnen. Door een verraderlijk tussenzetje lukte dit plan niet en moest hij opgeven. Halverwege de avond verzuchtte Derk “alles staat nog op het bord Jan”. Op dit volle bord had Jan beide vleugels opgespeeld en drukte ook nog op het centrum. Jan ruilde te snel en niet helemaal correct af waardoor Derk meer grip op de stelling kreeg en plotseling een vorkje kon plaatsen. Jan wachtte dit niet meer af en gaf zich gewonnen.

Natuurlijk bleven we nog even plakken om het resultaat van ons 1e te zien. Daarmee kunnen we terugzien op een gezellige geslaagde schaakavond!