Strijd om 2e plek tijdens 16e ronde intern

Terwijl ons eerste team alweer een externe wedstrijd speelde hadden  8 andere spelers zich gemeld voor de interne competitie.

Nieuwkomer Ate speelde tegen Lieuwe. Uit mijn ooghoek zag ik dat Ate materiaal won. Lieuwe kon een loper terugwinnen, maar na dit te verzuimen was het een koud kunstje voor Ate om de partij naar zich toe te trekken.

Leffert speelde zijn eerste interne wedstrijd en werd ingedeeld tegen Jan Bergmans. Met nauwkeurig spel wist Leffert de druk op te voeren. Na ruil van de dames was er een heel open stelling ontstaan, met druk op de zwarte koningsstelling. Pionwinst dreigde. Wat alarmerender was: de slechte positie van het zwarte paard. Op geen enkele manier kon Jan die snel bij het spel betrekken. Al met al voldoende kopzorgen en Jan liet dan ook de eer aan Leffert.

In de middenmoot vochten Bartele en Siep om verbetering van hun positie. In het eindspel hadden beiden nog 2 torens en vier pionnen. Siep leek hierin de beste kansen te hebben. Hij dreigde een pion te winnen. Ergens deed hij dit iets te gehaast, waardoor Bartele alle gaatjes net dicht wist te houden. Remise was het eindresultaat.

Als gezegd in de titel, een partij om de 2e plaats. Jan van Paassen speelde met wit tegen Derk. Derk had geen trek in een koningsgambiet en speelde Frans en bleef heel lang in een voor hem bekende variant. Jan had geen trek in de verwikkelingen die ontstaan naar Dg4. Derk heeft een boekje waarin deze variant omschreven wordt als “de alles of niks variant van het Frans” en speelde hiermee meerdere partijen o.a. een fel gevecht tegen Willem Kuipers in Franeker. Jan probeerde zijn ontwikkeling af te ronden, ruilde zijn sterke loper tegen een paard en zag langzamerhand de druk op de c-lijn toenemen. Na een ongelukkige torenzet,  zag hij er al snel geen heil meer in.

Met deze uitslagen nadert Derk de eerste plaats. Door de vele externe verplichtingen van Sven kan dit nog erg spannend worden. Voorlopig lijkt Jan van Paassen even te moeten passen in de titelstrijd en zich kan gaan richten op de derde plaats.