Beslissende slag om kampioenschap?

Door het onnavolgbare systeem van Siep troffen de nrs 1 en 2 elkaar alweer voor de derde keer dit seizoen.

Sven had wit en Derk bediende zich van een andere opening dan in de 1e partij. Na een onnauwkeurigheid van wit kon Derk de witveldige loper ruilen tegen een paard. Gevolg was een minimaal plusje welke Derk om zeep hielp. Sven won een pion maar had problemen om een goed plan te verzinnen. Na 40 minuten kwam hij met de opstoot van de f-pion. Derk was een beetje verrast en hielp een handje. Gevolg was dat Sven een paar zetten later gewonnen stond. Inmiddels was de externe wedstrijd van ons 2e afgelopen en dit gaf de nodige afleiding waardoor Sven toch afgeleid werd. Maar zijn voordeel was groot genoeg om het snel af te maken.

De beide jeugdspelers Elger en Jurjen wonnen beide hun partij. Helaas heb ik daar verder niets van gezien.

De vierde interne partij ging tussen Jan Bergmans en René. René stuurde mij een foto van onderstaand diagram.

Opgegeven door wit. In de veronderstelling dat zwart aan zet was vond ik dat niet vreemd. René vertelde echter dat wit aan zet was, maar dat Jan geen zin in deze stelling had.

Tijd voor een korte analyse. Ik dacht eerst aan 1. Tg7 maar  na 1... Te8 2. Th7 en Kg8 komt zwart in het voordeel omdat zijn pionnen erg sterk worden.

Na het slaan met het paard op c7 en ruil van de paarden komt er een stelling met vier vrijpionnen op de koningsvleugel op het bord. Deed me denk aan een partij die ik 1978 speelde tegen Hendrik Postma. Met mijn toren wist ik uiteindelijk een bres te slaan in zijn vier pionnen. Gezellig bij hem thuis omdat de partij tussentijds afgebroken was. Een mooie tijd met lange studies op eindspelen zonder computer die na 10 seconden de beste zet aangeeft.

Een stelling als hieronder, had kunnen ontstaan.

De torens lijken een beetje machteloos tegen de horde aanstormende pionnen. Met c5 kan er echter een bres geslagen worden. Na b*c5 eerst de toren naar c4 en wit krijgt echt wel tegenspel. Maar je moet dus inderdaad een paar computerzetten vinden.

 Sven zou theoretisch het interne kampioenschap nog kunnen mislopen door de laatste ronde en de barrage te verliezen. Een voorzichtige inschatting, op basis van het ratingverschil, is dat deze kans kleiner dan  10 % is.