Herfsttaferelen bij DTK

Met het invallen van de herfst is de tijd aangebroken om het schaken weer op te pakken. Acht dappere spelers trotseerden de buien en schoven aan in de 2e ronde van dit seizoen.

Lieuwe en Rick speelden een onregelmatige, ietwat buiige, opening. Lieuwe, spelend met wit, dacht de wind in de zeilen te hebben maar was te snel. Zijn stelling werd te open en Rick profiteerde. Eerst door stukwinst, om daarna met een beslissende mataanval de partij snel te beslissen.

Jacob en Bartele dachten dat de opening, Hollands, wel bij dit weertype hoorde. Beiden kozen weliswaar voor een rustige opzet maar een (verkeerde) uitval met de dame bracht Jacob in de problemen op de damevleugel. Deze kon hij in eerste instantie wel oplossen, maar een ongelukkige loperzet maakte dat wit volkomen kansloos werd omdat zijn dame buitenspel stond.

René en Melle speelden een klassieke Siciliaan. Na de ruil van enkele lichte stukken kreeg René een klein voordeeltje. Zijn loper was sterker en Melle ging in de denktank om tegenspel te krijgen. Dit koste veel tijd, terwijl René rustig kon kiezen uit verschillende mogelijkheden. Melle koos ervoor om veel van de zwaardere stukken te ruilen, maar bleef uiteindelijk met een mindere pionnenstructuur over met een wit paard tegenover zich die dartel rondsprong. Na dreigend verlies van een 2 e pion gaf hij op.

Anne Dirk en Derk gingen op de Franse (zonnige?) toer. In de ruilvariant was Derk op onbekender terrein en sprong raar rond met zijn paarden en moest flink aan de bak. Na ruil van de zwartveldige lopers leek er weinig meer aan de hand maar met een lange rokade werd het aanvallen op beide vleugels. Anne Dirk ging echter veel sneller en na een terecht loperoffer had hij de winst voor het grijpen.

Diverse goede zetten beschikbaar met beslissend voordeel. Dame in aanval betrekken, torens verdubbelen of eerst paard in veiligheid? De keuze viel op Ta8! Jan Hein Donner, een grootmeester van allure, schreef ooit: “geef altijd schaak als dit kan, het kan mat zijn”. Nu bedierf dit schaakje alles. Na Kb7 geeft de computer een volledig gelijke stand aan 0.00. Tijd voor Derk om remise aan te bieden. Dit o.a. met het oog op de klok en na torenruil is het nog lang onduidelijk. Zoals een toeschouwer zei: “Degene die op winst speelt verliest de partij”.

Of de toeschouwers binnen waren gebleven vanwege het weer of de interessante stelling is niet duidelijk maar gelukkig ging de wind net even liggen zodat we veilig naar huis konden.

Volgende week de Schaak-Off met een gezellig volle zaal!