Afsluiting September De Twee Kastelen

Op de laatste vrijdag van september startte de jeugd met een intensieve training. De oudste jeugd speelde een trainingspartij waarbij eerst potentiële zetten gezocht en genoteerd moesten worden om daarna pas een keuze te maken en de zet uit te voeren. Hoofdthema: “stimuleren van zoeken naar meerdere opties” en bijproducten: “oefenen notatie en beter leren wat kansen en overwegingen van de tegenstander zijn”. 

Bij de Stap 2 deelnemers was het onderwerp Penning. Een nieuw maar zeer belangrijk onderwerp. Na de uitleg ging de jeugd fanatiek aan het werk en de tijd vloog om.

Voor de interne senioren competitie hadden zich 7 spelers gemeld. Oneven, maar gelukkig vond één het niet erg om een bye te krijgen.

Lieuwe speelde gewoontegetrouw lekker vlot en snel tegen Melle, die natuurlijk veel meer tijd gebruikte. Dat schaken een denksport is, bewees Melle door de partij naar zich toe te trekken en materiaal en daarna de partij te winnen.

Derk en Jan kregen voor hen een bekende opening op het bord. Ze investeerden redelijk veel tijd maar lang leek het evenwicht min of meer niet verstoord te worden. Jan plaatste toch een soort van offensief en bij beide verbrokkelde de pionnenstructuur. Na het afslaan van de aanval en ruil van de dames had Derk wel een klein plusje maar koos het verkeerde vervolg en werd het evenwicht hersteld en volgde een snelle remise.

Rick mocht het opnemen tegen Anne Dirk. Ergens in het middenspel verloor Rick twee pionnen en kon met geen mogelijkheid compensatie vinden. Na dapper verzet moest hij daarom genoegen nemen met een nederlaag.

De uitslagen:

Rick Weggen – Anne Dirk de Jong 0-1

Derk Schuttel – Jan van Paassen remise

Lieuwe van der Veen – Melle Bosma 0-1

Siep Postma bye

Na de eerste schaakmaand zijn de contouren van de competitie gezet. Een jonge frisse koploper Anne Dirk en een eeuwige tweede Derk. Met nog 7 maanden te gaan en het verwachte aansluiten van enkele spelers, blijft het koffiedik kijken naar het verloop van de competitie.

Op 14 oktober hebben we onze eerste rapidavond, gevolgd door het jeugdtoernooi op zaterdag.