Een snelle 12e ronde

Na de uitwedstrijd in Stiens was het opmerkelijk dat het volledige 2e team aanwezig was voor de interne 12e Ronde en zo nog een drukke schaakweek had aan het eind van dit kalenderjaar. Volgende week nog snelschaken en het jaar zit er op.

Kopman Derk van dit team speelde een trainingswedstrijd tegen de enigszins geschonden Rick. Naast de obstakels op de parkeerplaats trof Rick nu ook meerdere hiervan op het schaakbord en kwam ook nu ten val. Bartele speelde vrolijk tegen Lieuwe, maar liet zich niet verrassen door de onverwachte en creatieve zetten van Lieuwe.

Siep trof met René een gelijkwaardige tegenstander. Beiden schuwen actief spel niet. Hierdoor ontspon zich een boeiend schouwspel. Toeschouwers meenden meerdere winstvarianten voor de één dan wel de ander te zien. De koningstelling van René kwam helemaal open te liggen en met moeite wist hij alles te pareren en leek hij een klein voordeeltje over te houden. Echter, Siep had nog een aftrekaanval achter de hand. Materiaal bleef het hierdoor net in evenwicht en ontstond er de volgende stelling:

Schijnbaar staat wit iets beter vanwege de lelijke zwarte dubbelpion en een eigen vrij pion op de f-lijn. René met zwart nam dan ook het remise aanbod aan. Bij de analyse werd al even geopperd dat zwart na bv Kg6 en Pf5 misschien wel beter tot gewonnen zou staan. Mijn computer gaf 1.2 punt voordeel voor zwart en Kg6 en a5 als beginzet.

De 3e en 4e bord speler ( Anne-Dirk en Melle) van het 2e ,troffen elkaar in een onderlinge partij. In een voorzichtige partij ontstond eerst een gekunsteld centrum met enig ruimte voordeel voor wit. Na ruil van de pionnen stonden de zware stukken op de centrumlijnen en zorgden voor de nodige dreigingen. Anne-Dirk dacht te profiteren van een penning op een paard. Helaas mocht de dame niet geslagen worden vanwege “mat achter de paaltjes”. Vanwege het stukverlies gaf hij op.

Bote speelde met wit tegen Leffert en sprong niet zuinig om met zijn pionnen, om zich daarna volledig op de koningsaanval te concentreren. Leffert moest flink in de denktank om de dreigingen te pareren. Na ruil van het laatste lichte stuk leek de angel uit de aanval. Misschien had Bote een kwaliteit moeten geven om de aanval in leven te houden? Leffert kon nu de torens activeren en langzamerhand alle dreigingen pareren en daarna winnen met zijn materiaalvoordeel.

Zo voor Kerst is het tijd voor een kleine nabeschouwing op onze eerste seizoenshelft. De beide teams vinden we terug in de middenmoot van respectievelijk de Hoofdklassen en 2A. Het eerste team heeft echter een wedstrijd minder gespeeld dan de andere teams in deze groep. Veel zal afhangen van deze inhaalwedstrijd. Bij winst klimmen ze naar een comfortabele plek in de subtop, bij verlies blijven ze angstvallig in de onderste regionen hangen. Het 2 e team had de overwinning in Stiens nodig om met een gerust gevoel de jaarwisseling tegemoet te zien.

Bij de interne competitie mogen we ons verheugen op een grotere deelname dan vorig seizoen. In januari overtreffen we vast al het totaal aantal partijen van dat gebroken korte seizoen. Derk gaat aan de leiding, maar weet dat er meerdere kapers op de kust liggen om deze ereplaats over te nemen. Meerdere van hen zijn ook nog actief in de bekercompetitie, zodat daar ook nog het nodige vuurwerk te verwachten is.