Interne weer van start

De zomer loopt zo langzamerhand op zijn eind nu in september, voor de meesten is de vakantie alweer achter de rug, maar voor de schakers is dat weer zo’n beetje het moment dat de schaakkriebels weer komen opborrelen. Bij De Twee Kastelen is dat niet anders. Vorige week werd de jaarlijkse ledenvergadering gehouden en afgelopen vrijdag kwamen de eerste spelers weer opdagen voor de strijd in de interne competitie.  

Het is voor de schakers weer even wennen achter het bord, bij de meesten moeten de duffe schaakhoofden langzaamaan weer op scherp worden gezet.

De eerste avond stonden er vier partijen op het programma. De altijd trouw aanwezige Lieuwe van der Veen moest het opnemen tegen een nieuw gezicht in de interne competitie, de talentvolle Hendrik Heikamp. Lieuwe speelt altijd met veel plezier en enthousiasme, maar helaas voor hem was Hendrik deze avond te sterk voor hem.

Competitieleider Siep Postma moest het deze avond opnemen tegen Bote de Haan. In een Schotse opening kreeg Siep enigszins voordeel, doordat Bote kwam zitten met een hangende d-pion. Siep leek een koningsaanval op te zetten, maar Bote wist deze goed te parreren. Daarna ontstond een gevecht om de centrumpionnen. Hier mistte Bote een kans en had een pion kunnen winnen met daarbij actief tegenspel. In de slotstelling, waarin Siep een pluspion overhield, kwamen beide spelers op Sieps aanbod remise overeen.

Een andere partij deze avond was die tussen René Wijnstra en Bartele Bosma. Ook hier was remise tenslotte het resultaat. Na een voorzichtige opening besloot René tot een lange rokade over te gaan om met tegengestelde rokades het spel op scherp te krijgen. Bartele, die kort gerokeerd had, kwam niet in de problemen, vooral ook doordat hij zelf het initiatief overnam. René restte niets anders dan stukkenruil te accepteren. Helemaal toen beide dames het veld hadden geruimd bloedde de partij dood en na 33 zetten nam René het remiseaanbod van Bartele aan. Beide spelers zagen geen winstkansen meer.

De laatste partij en langste op deze avond was die tussen Jan van Paassen en Leffert Nicolai. Met Jan weet je meteen dat het geen rustige partij zal gaan worden. In een scherpe Lc4 variant van de Najdorf, waarin Jan de witte stukken hanteerde, gooide hij meteen de knuppel in het hoenderhok met de pionopstoot g4. Het signaal was duidelijk, erop of eronder. Leffert moest zich nauwkeurig verdedigen tegen de verschillende matdreigingen en voor hem lukte dit en kon hij het initiatief overnemen. Beide spelers kregen over en weer kansen en in een nog zeer scherpe slotstelling won Leffert tenslotte de partij. Een doorgebroken vrijpion werd net iets te veel voor Jan.