Een fatale 13e ronde

Op de laatste interne speelavond van dit jaar werd er een stevig robbertje gevochten en eindigden geen enkele partij in remise.

Sven speelde, voor de beker, met zwart tegen Sebas met een flinke tijdsachterstand. In het middenspel verloor Sebas pardoes een pion en kon zich hierna moeilijk herpakken om het taaiste tegenspel te vinden. Want na afruil van alle zware stukken kon zijn paard misschien alle gaatjes dichthouden, bleek in de analyse. In de partij verloor hij nog een 2e pion en was het verlies niet meer af te wenden.

Derk versloeg Lieuwe in 14 zetten. Eerst moest hij de aanval van Lieuwe neutraliseren. Lieuwe loerde namelijk met 3 stukken richting de pion op f7 en hoopte daar mat te gaan geven. Na een tussenschaak en het omspelen van zijn loper had Derk alles onder controle en nam de aanval over en gaf op de 14e zet mat.

Koploper Hendrik speelde tegen Melle en had in het middenspel een plezierige stelling die voor hem gemakkelijk speelt. Langzaam de druk opvoeren en de aanval voorbereidend kreeg hij een cadeau van Melle. Laatstgenoemde posteerde zijn dame op de d-lijn en bood daarmee de kans op een vernietigende combinatie. Melle kon meteen opgeven. In hun analyse met Sven en Derk kwam onderstaande stelling uitvoerig aanbod. Zwart is aan zet en de vraag is of de stelling voor hem te verdedigen is.

Wit heeft de meerderheid op de damevleugel als wapen. Kf8 lijkt voor de hand te liggen, maar Melle dacht ook sterk aan h5. De computeranalyse gaf 3 zetten een gelijke waardering (+0.13) waaronder genoemde Kf8, maar ook a5 (welke we nooit bekeken hebben) en e5 (de zet die Derk meteen gedacht had).

René en Bartele speelden een rommelige partij waarbij René uiteindelijk met de winst aan de haal ging. In dezelfde opening die René tegen Anne Dirk hanteerde kwam Bartele beter te staan, maar uiteindelijk lukte het René om de torens af te ruilen en moest Bartele toezien dat zijn witveldige loper buitenspel kwam te staan. Tegen allebei een paard was de zwarteveldige loper van René wel aktief.

De entertainment partij van de avond was die tussen Bote en Jan, waarvoor de toeschouwers graag nog even bleven plakken. In de opening volgden ze de zettenreeks van een partij uit 2004 waar ene Jan Barth met succes de zwarte stukken hanteerde in een zogenaamd drie paarden spel. Bote ging op zoek naar de zwarte koning maar liet de kans glippen om met een schijnoffer de koningsstelling te slopen in onderstaande stelling.

Na Ph4 werd het initiatief helemaal door Jan overgenomen en nadat hij een sterke vrijpion gecreëerd had op de d-lijn stond hij glad gewonnen.

Mat in 6 in onderstaande stelling

In de nevenzaal werd de hele avond harde muziek gedraaid en gelijktijdig met het stoppen hiervan ging bij Jan het licht uit. Eerst sloot hij met d2 de gevaarlijke 2e rij en 2 zetten laten gaf hij tot grote ontzetting van de toeschouwers zijn dame weg. Met zijn 2e toren of zijn paard had Jan beslissend binnen dringen.