Interne competitie en beker - ronde 20

Afgelopen vrijdag waren er weer vier partijen te noteren in de interne competitie en verder speelden Bote en Sven voor de bekercompetitie. Drie partijen waren deze avond vrij vlot afgelopen.

Zo won Sven van Bote en plaatste zich voor de finale van de bekercompetitie. Lieuwe nam het op tegen Bartele maar verloor ook vrij vlot terwijl koploper van de interne, Hendrik Heikamp weer zeer knap wist te winnen van Anne-dirk de Jong. Een dodelijke penning zorgde er voor dat Hendrik een stuk zou winnen, voldoende voor Anne-dirk om de partij voor gezien te houden. Door de overwinning wist Hendrik zijn koppositie te verstevigen, want naaste belager Leffert Nicolai moest zijn eerste verliespartij in deze competitie incasseren tegen Jan van Paassen.

In een eigenlijk niets aan de hand partij met gelijke stellingen moest Leffert rekening houden met een mat achter de paaltjes. Alhoewel hij dat gevaar ook wel zag, deed een verrassende wending hem meteen de das om. Een torenoffer sloeg in als een bom. Leffert kon dit schijnoffer niet aannemen ten koste van een stuk of mat, waarna hij meteen ook opgaf.

Langste partij van de avond was tussen de nummers 4 en 5 van de competitie, Siep en Derk. Zij speelden een Italiaanse partij (Giuoco Piano) tegen elkaar. Derk week als eerst af om de witte witte loper af te ruilen. Minder goed maar vraagt wel een verklaring van de witte loper die anders hinderlijk lang f7 in het vizier kan houden. In het middenspel zocht Siep daarna, voordat hij zijn ontwikkeling had afgemaakt, iets te snel de aanval. Dit kostte hem een 2e dubbelpion en lastig stukkenspel. Richting het eindspel kreeg Derk steeds meer grip op de e-lijn. De breekzet f6 leverde Siep te weinig op, mede doordat hij zijn dame terugtrok naar een minder goed veld. Hierna was het lastig om alles dicht te houden en na een penning van de g-pion kwam Siep steeds verder in het nauw wat Derk goed uitbuitte met vernietigende koningsaanval.