Hendrik Heikamp met afstand clubkampioen DTK

Traditiegetrouw speelden de schakers van De Twee Kastelen op de laatste vrijdag van April de laatste ronde van de interne competitie. Het clubkampioenschap was al weken geleden beslist in het voordeel van de pas 14 jarige Hendrik Heikamp. Vanaf de seizoenstart stond hij in de top van het klassement en nadat anderen steekjes lieten vallen nam hij het heft krachtig in handen en zeker na zijn winst tegen Derk Schuttel in februari bleef hij onbedreigd aan de leiding.

In de laatste ronde kwamen er vijf partijen uit de koker van de wedstrijdleider. Elger Kingma speelde zijn eerste partij van het seizoen tegen Lieuwe van der Veen. Elger maakte korte metten met zijn opponent en verdiende zo zijn eerste punten.

Kampioen Hendrik speelde tegen de andere jeugdspeler Sebastiaan Houpst. Met wit hanteerde Hendrik een vernietigende koningsaanval en had daarna de punten snel binnen. 

Jan van Paassen speelde met zwart tegen Jacob Spijkerman. In het middenspel kreeg Jan iets meer ruimte en gemakkelijker spel. Na pionverlies met een open koningsstelling zag Jacob het niet meer zitten en gaf op.

De jeugdleiders Derk Schuttel en Rick Weggen speelden tegen elkaar een ongebruikelijk Italiaanse partij. De eerste zes zetten kwamen overeen met een 20 jaar oude partij tussen Koc en Yilmaz. Derk dacht hierna te profiteren maar zag dat de combinatie niet klopte. Rick vond echter de juiste verdediging niet. Met nauwkeurig spel wist Derk hierna de partij te winnen.

De langste partij van de avond ging tussen Siep Postma en Leffert Nicolai. Na lang manoeuvreren kwam er een eindspel van Paard tegen Loper met ieder 3 pionnen, verspreid over beide vleugels, op het bord. Op papier was het een zwakke Loper die geen invloed had op het beoogde promotieveld a1. Bij de analyse bleek deze stelling min of meer in evenwicht te zijn. Toch leek Leffert als enige op winst te kunnen spelen. Siep dacht de zaak te kunnen forceren richting remise middels het uitschakelen van de pion op de damevleugel. Helaas kon hij de andere pionnen onvoldoende onder vuur nemen en moest zijn meerdere in Leffert erkennen.

De kersverse kampioen was inmiddels naar huis en moet dus later de felicitaties in ontvangst nemen. Er wacht hem ook nog een bekerfinale en kan eventueel de dubbel nog winnen.