R24: eerste verlies koploper

In deze ronde moest koploper Jeroen Weggen zijn eerste verlies in de interne competitie sinds ruime tijd slikken. Leffert Nicolai was hem te slim af.

Leffert kreeg ruimtevoordeel vanuit de opening en Jeroen dacht iets te gemakkelijk over het halen van gelijk spel. In het middenspel kon Leffert het ruimtevoordeel benutten door (zonder dames op het bord) een koningsaanval op te zetten, die voor Jeroen heel moeilijk te verdedigen was. De druk op de zwarte koning werd dodelijk en ten slotte was mat niet meer te voorkomen zonder groot materiaalverlies.

Niels de Vries kon het niet bolwerken tegen Bartele Bosma. Niels stond na de opening al zeer gedrukt, zodat hij slechts met een paardoffer lucht kon krijgen. Niet veel later ging er ook nog een toren verloren. Niels had nog wel even een matdreiging, maar toen Bartele dat zag was het gedaan.

Het ging niet veel beter met de andere jeugdspeler, Sven Broersma. Tegen Bart Lemstra was de partij aanvankelijk symmetrisch, maar daarna speelde Sven wat nonchalant zodat Bart tijd kon winnen en even later ook een pion. De stukken van Sven kwamen erg slecht te staan en Bart kon een winnende aanval opzetten.

In de partij tussen Siep Postma en Lieuwe van der Veen kon laatstgenoemde aardig meedoen, totdat Siep een zware aanval kon opzetten waar geen kruid tegen gewassen was.

Rick Weggen verloor van Aiso Lycklama à Nijeholt. Het centrum bleef lang gesloten en zwart had een paard op h5 die niet zoveel deed. Rick brak door in het centrum en leek goede zaken te gaan doen. Helaas sloeg hij op h7 een pion waarvan hij niet zag dat deze op afstand door de zwarte dame verdedigd stond. Zo ging een stuk verloren, en daarna ook een kwaliteit waarna Rick het wel genoeg vond.

Ten slotte speelden Melle Bosma en Derk Schuttel nog tegen elkaar. Na lang manouvreren kreeg Melle met wit iets meer ruimte. Uiteindelijk kon Derk controle krijgen over de enige open lijn, de c-lijn, dankzij een loper die veld c1 bestreek. In het eindspel gaf controle over deze lijn de doorslag (0-1).