R21+22+23: Melle Bosma in vorm

Deze drie rondes laten twee ontwikkelingen zien: de opmars van Melle Bosma, en tegelijkertijd het terugvallen van Bartele Bosma en Wiebe van der Velde.

Verder was deze periode rustig, met zo’n  4 partijen per ronde (toegegeven, ronde 21 viel in de voorjaarsvakantie, ronde 22 was tegelijk met DTK2 –Mid Fryslan 3 en eerder in de week een wedstrijd van het bekerteam in Sneek, en ronde 23 tegelijk met DTK1 – Emmeloord).

Bij afwezigheid van andere spelers, is er kans voor spelers die er wel zijn om flinke sprongen te maken op de ranglijst. Zo deed Melle Bosma het in ieder geval. Voor aanvang van ronde 21 stond hij 6e met vier spelers die hem op de hielen volgden, twee overwinningen en 1x afwezig voor het tweede team (een partij die hij overigens ook won, met de nodige mazzel) en hij staat 3e, vlak achter nummer 2 Leffert Nicolai en met maar een paar spelers die hem in kunnen halen.

R21
Ronde 21 won Melle van neef Bartele. Het was een gelijkopgaande partij waarbij Melle een pion kon snoepen. Bovendien kreeg hij een open e-lijn waarmee hij Bartele onder druk zette. In de slotfase verspeelde Bartele een toren waarna hij het voor gezien hield.

Verder in ronde 21 was Bart Lemstra te sterk voor Rick Weggen. Rick verloor in de opening een aantal tempi waarna hij gedrongen kwam te staan. Door een truukje won Bart vervolgens een stuk, wel tegen 2 pionnen. In een lastige stelling ziet Rick vervolgens nog een truuk over het hoofd, waardoor hij de dame verloor.

Wiebe van de Velde deed in ronde 21-23 zoals gezegd slechte zaken. Hij verloor in deze ronde van Leffert Nicolai. Leffert won reeds in de opening een pion, waarna hij echter nonchalant begon te spelen en Wiebe een sterke pionnenopmars kreeg. Wiebe ruilde echter de dames af, waarna Leffert zijn pionvoordeel uiteindelijk kon verzilveren.

Ten slotte speelde Sven Broersma deze ronde 2 partijen. Eerst won hij snel van Lieuwe van der Veen, vervolgens mocht hij aantreden tegen Aiso Lycklama à Nijeholt. Sven was razendsnel  in de opening, terwijl het voor Aiso tijd kostte om zijn stukken in het spel te brengen. Gelukkig voor hem begon Sven juist te verdedigen waar hij aanvallend had moeten spelen. Aiso’s loperpaar werd sterk, vooral toen na een remiseaanbod van Sven laatstgenoemde een vol stuk verloor en even later opgaf.

R22
Deze ronde was tegelijk met een wedstrijd van het 2e. Daarnaast waren er vier partijen. Koploper Jeroen Weggen behield zijn ongeslagen status door Bartele Bosma opzij te zetten. Na de Franse opening bleef Bartele zitten met een gepende pion op c5 (witte loper op a3, zwarte dame op e7) die zo lastig bleek dat deze pion uiteindelijk verloren ging. Bovendien werden de witte stukken door deze pionwinst geactiveerd, waardoor zwart al gauw nog meer materiaal verloor zonder tegenspel te krijgen.

Rick Weggen was te sterk voor Lieuwe van der Veen. Jeugdleden Sven Broersma en Niels de Vries mochten tegen elkaar. Niels zag al gauw een pionvorkje over het hoofd dat hem een stuk kostte. Hierna speelde hij nog lang door, maar Sven gaf het materiële voordeel niet uit handen en besliste de partij in zijn voordeel.

ten slotte Jan Brouwer tegen Siep Postma. Jan liet het initiatief aan Siep en ondanks zijn taaie weerstand verloor Jan in het middenspel door een verkeerde ruil een pion. Door deze pionwinst kon Siep nog meer druk zetten, wat uiteindelijk tot verlies voor Jan leidde. Wel moest Siep nog een tijdje secuur spelen in het eindspel van dame en 2 torens.

R23
In deze ronde zette Melle Bosma zijn opmars voort door Wiebe van der Velde te verslaan. Helaas heb ik geen verhaal van deze partij meegekregen.

In een clash tussen routine en jeugd wist Sven Broersma Bartele Bosma op remise te houden. Bartele had ruim voordeel na de opening, maar Sven kwam langzamerhand terug en wist het Bartele moeilijk genoeg te maken dat deze in tijdnood in remise moest berusten.

In de partij tussen Niels de Vries en Siep Postma kon laatstgenoemde al gauw het initiatief nemen. Door een blunder verloor Niels vervolgens al vroeg zijn dame. Deze tegenslag kwam hij niet te boven. Siep zette hierna constant druk met zijn dame, waarna Niels op zet 29 kon opgeven.

Ten slotte de partij tussen Lieuwe van der Veen en Jan Bergmans. Lieuwe won aan het begin van de partij een pion en was volop in de aanval. Jan moest zijn best doen om dit te keren. Dat lukte net, en toen ging het goed mis voor Lieuwe.

Stand na 23 speelrondes