Intern R19 + R20 (2016-2017)

In ronde 19 en 20 waren er respectievelijk 7 en 6 partijen, er werd dus weer voldoende geschaakt. In de stand kwam er niet heel veel verandering.

Intern ronde 19
In deze ronde maakte Leffert Nicolai de strijd om plek 2 weer wat spannender door Derk Schuttel te verslaan en hem zo bij te halen. Derk speelde met zwart op het loperpaar maar dat ging ten koste van verzwakking van zijn pion op d6. Leffert kon dit vrij snel uitbuiten en zelfs op mat gaan spelen. Ten slotte was de zwarte veste niet meer houdbaar en liet Derk zich mat zetten.

Nummers 4 en 5 op de ranglijst, Wiebe van der Velde en Melle Bosma, bleven ook in de buurt door te winnen. Wiebe kreeg tegen Jan Bergmans met zwart al vrij snel ruimtelijk voordeel en dacht een pion te winnen, wat uiteindelijk ook lukte. In het middenspel kreeg Jan een koningsaanval en had wellicht een stukoffer kunnen proberen. Hij koos daar niet voor en toen Wiebe met zijn d-pion de witte lopers terugdreef, kostte dat Jan nog een pion met een nare stelling. Daarom gaf hij de partij op.

Melle Bosma speelde met zwart een wildwest partij tegen Aiso Lycklama à Nijeholt. Aiso kwam het beste uit de opening met het loperpaar tegen loper + paard van Melle. Lange tijd was het loperpaar sterker. Er kwam echter een eindspel op het bord van dame + loper tegen dame + paard. Toen Aiso teveel risico nam, brak Melle door met een pion die vervolgens kan promoveren, dus gaf Aiso zich gewonnen.

In het groepje hierachter won Bartele Bosma zijn partij van Siep Postma. Siep ruilde in de opening de witveldige lopers en kwam daardoor in de verdrukking. Hij moest alle zeilen bijzetten om te verdedigen. Bartele rokeerde vlug en richtte toen zijn pijlen op de witte e5-pion die op de 18e zet verloren ging. Toen wit nog een pion weggaf zag hij het einde naderen en streek hij de vlag. Ook Sven Broersma vond bij deze groep aansluiting door Rick Weggen te verslaan. Na een rustige opening zag Rick een loperzet over het hoofd waardoor hij een dubbelpion opliep die verloren ging. Hierna kreeg Sven het initiatief en kwam gewonnen te staan. Uiteindelijk ging Rick in verloren stelling door zijn vlag.

Verder waren er nog 2 partijen: Jan Brouwer won van Johan van der Velde, en Niels de Vries versloeg voor de tweede keer dit seizoen Lieuwe van der Veen.

Intern ronde 20
In ronde 20 behoorlijk wat remises. Lijstaanvoerder Jeroen Weggen versloeg Melle Bosma. Net als in hun eerdere partij dit seizoen ging het lang gelijk op, maar in een poging dames te ruilen ging er voor Melle een pion verloren. In het dubbeltoreneindspel kon Jeroen dit voordeel uiteindelijk omzetten in winst.

Derk Schuttel tegen Aiso Lycklama à Nijeholt werd remise. Na een ongebruikelijke 3e zet in de opening van Aiso leek het een rustig avondje te worden. Na de rokade kwam zwart met de sterke opstoot g7-g5 waardoor het bord in vuur en vlam werd gezet. Aiso durfde echter niet door te zetten met g5-g4 en stukwinst, want wit leek dan een winnende tegenaanval te krijgen. Derk gebruikte veel tijd om alles het hoofd te bieden, en na dameruil kon er remise overeen worden gekomen.

Wiebe van der Velde kwam tegen Sven Broersma niet verder dan een gelijkspel. In de opening wist Wiebe een loper van Sven op te sluiten en tegen een pion te winnen. Hij hield hierna tot op het einde winnend voordeel vast maar gebruikte net iets teveel tijd. In het eindspel had hij nog maar 5 seconden op de klok om een pion te promoveren en zwart vervolgens mat te zetten. In plaats daarvan werd maar remise overeengekomen, want waarschijnlijk was Wiebe anders door de vlag gegaan.

Pieter Bronsema was te sterk voor Niels de Vries. In de opening zette Niels zijn stukken prima neer, maar hij reageerde verkeerd toen Pieter oprukte op de damevleugel. Dit kostte Niels een stuk en daarmee ook de partij, alhoewel hij later misschien via een torenoffer op de koningsvleugel nog remise door eeuwig schaak had kunnen bereiken.

Bartele Bosma gaf schaakles aan Lieuwe van der Veen. Ten slotte speelden oude rotten Rick Weggen en Jan Brouwer tegen elkaar. Rick won in het middenspel eerst één, twee, later drie pionnen, en stond dus duidelijk gewonnen. Jan had wel enige druk op de koningsvleugel, maar dit was niet zonder risico. Toch vond Rick geen directe winstweg. In plaats daarvan werd er afgewikkeld naar een toreneindspel met twee pluspionnen, welke Rick nog steeds had moeten winnen. In de uitvluggerfase is Jan echter een stuk beter, en Rick werd van zijn stuk gebracht waardoor het eindspel uiteindelijk in remise verzandde.

Stand na ronde 20: