Intern ronde 4 en 5

Voor aanvang van ronde 4 (vrijdag 29 september) stond Sven Broersma bovenaan, maar hij werd in deze ronde door Jeroen Weggen verslagen.

Sven experimenteerde wat in de opening, wat na een onoplettendheid een pion kostte. Jeroen ruilde ook meteen de dames af. In het eindspel stond wit duidelijk beter met pluspion, maar was het zoeken naar de winst. Toen Jeroen een stukoffer voor drie pionnen kon plegen gaf Sven misschien iets te vroeg op.

Tijs Rippen verloor van Rick Weggen. Tijs dacht Rick mat te zetten, wat zo was geweest als hij een paard op e5 had gehad. Daar stond echter een loper en niet een paard, waardoor het gespeelde Df7+ gewoon dameverlies en partijverlies betekende.

Niels de Vries verloor reeds in de opening materiaal tegen Machiel Oostra. Hij was er naar eigen zeggen niet echt bij met zijn hoofd en kon in het vervolg dan ook geen potten breken.

Kersvers nieuw lid Jan van Paassen mocht met wit tegen René Wijnstra (die ook nog niet zo lang lid van DTK is!). Jan zette de partij scherp op en kon al vroeg de zwarte koningsstelling aantasten, om vervolgens de koning op te jagen naar de damevleugel. René reageerde niet helemaal goed op alle dreigingen, en na enkele offers kwam zwart mat te staan.

Bartele Bosma was onkarakteristiek snel klaar tegen Johan van der Velde. Het betrof dan ook een openingsvariant die Bartele heel goed kende, die via een dreiging over de c-lijn na dameruil een duidelijk betere stelling kreeg. Via diezelfde c-lijn kon Bartele de druk opvoeren wat uiteindelijk 2 pionnen opleverde, en na afruil van bijna alle stukken viel er niets meer te redden voor Johan.

Ten slotte speelde Aiso Lycklama à Nijeholt tegen Wiebe van der Velde. In de beginfase ging het gelijk op. Wiebe speelde aggressief maar misschien dubieus zijn g-pion naar voren (g7-g5-g4). Achteraf gezien vroeg het teveel van de zwarte stelling. Aiso pareerde, kwam beter te staan. Wiebe verdubbelde zijn torens en dreigde zo van alles, maar na verdere afruil (van dames) stond Aiso nog altijd beter en in het resterende eindspel had hij de betere kansen. Wiebe maakte in dit eindspel een paar kleine onnauwkeurigheden waarna de promotie van de witte g-pion niet meer tegen te houden was.

Ronde 5

Vijf partijen in deze vijfde ronde. Jeroen Weggen versloeg Aiso Lycklama à Nijeholt en verstevigde zo zijn koppositie. Na de opening had Jeroen behoorlijk ruimtevoordeel, terwijl Aiso geen tegenspel had. Omdat hij anders op de koningsvleugel onder de voet gelopen zou worden, offerde Aiso een pion om dameruil te forceren. In het hieropvolgende eindspel verweerde Aiso zich nog lang, maar de witte pluspion gaf de doorslag.

Pieter Bronsema klom naar plaats 3 door een overwinning op Machiel Oostra. Pieter maakte een stuk buit en hierna bood Machiel tot in het eindspel nog weerstand, maar eigenlijk was de partij niet meer te redden.

Bij Rick Weggen tegen Lieuwe van der Veen gebeurde het omgekeerde. Rick gaf in de opening een stuk weg, maar rechtte de rug, zette een sterke koningsaanval op en wist Lieuwe gedecideerd mat te zetten.

Leffert Nicolai had het bijzonder lastig tegen Jan Brouwer. Beide spelers speelden snel. Jan ging voor afruil van vevel stukken in hoop een gelijkwaardige stelling te krijgen. Dit zou gebeurd zijn als hij niet ondertussen een pion had verloren! Leffert kreeg een overwegende stelling en had met het toreneindspel nog aardig wat moeite, maar zette dit uiteindelijk in winst om.

Ten slotte de partij tussen Derk Schuttel en Melle Bosma. In de opening en het vroege middenspel gingen beide spelers langdurig in de denktank, zodat het leek alsof deze partij nog nauwelijks begonnen was terwijl de rest van de partijen al bijna allemaal klaar waren. Melle leek in het middenspel de overhand te krijgen, maar vond niet de juiste manier om de stelling te openen. Toch hield hij een voordelige pionstructuur en bovendien een sterk loperpaar. Bij aanvang van de uitvluggerfase werden de dames geruild. In deze fase was Derk wat slagvaardiger en leek hij in het eindspel nog behoorlijk voordeel te krijgen, maar via een handigheidje wist Melle de angel uit de stelling te halen en zo remise af te dwingen.