Intern R17+18 (2016-2017)

Waar de strijd om plaats 1 helaas niet zo interessant is, wordt die om plaats 2 alleen maar interessanter. Er zijn zo’n nu (na ronde 18) 8 spelers die in aanmerking komen voor deze rankering.

R17
In ronde 17 waren er 6 partijen. Leffert Nicolai won al gauw van Lieuwe van der Veen. Niels de Vries bezorgde Rick Weggen de nodige zweetdruppels met een onverwachte pionzet. Niels dacht vervolgens de lopers te ruilen maar doordat hij schaak kwam te staan verloor hij juist een loper. Hierna liep Niels achter de feiten aan en kon Rick de partij soepel tot winst brengen.

Jeroen Weggen was al gauw klaar met Pieter Bronsema. Pieter zette met wit een groot centrum op maar speelde vervolgens foutief met zijn stukken waardoor hij een centrumpion verloor zonder compensatie. Bovendien stonden de zwarte stukken veel beter opgesteld. Het zwarte initiatief leidde al gauw tot meer materiaalwinst, waardoor Pieter al snel opgaf.

Siep Postma wist enigszins verrassend van Melle Bosma te winnen. Na een nogal onregelmatig begin zette Melle zijn koningin zodanig neer dat deze via een loperoffer met aftrekaanval verloren ging. Melle zag het niet zitten om met dame minder door te spelen.

Jan Bergmans tegen Derk Schuttel werd remise. Jan speelde voor zijn doen erg rustig en Derk kon met de zwarte stukken ook niet echt een opening vinden. Op het eind stond Derk waarschijnlijk iets beter, maar vanwege tijdgebrek bood hij maar remise aan wat direct werd aangenomen.

Ten slotte de partij tussen Wiebe van der Velde en Jan Brouwer. Lange tijd had Wiebe enig overwicht en toen er werd afgeruild naar een eindspel stond Wiebe inderdaad een pion voor. Het leek echter nog een hele klus te gaan worden, maar Wiebe sloeg een remiseaanbod af en probeerde het gewoon – en terecht, want er kwam een gewonnen stelling op het bord. De pluspion had in samenwerking met de witte loper tot promotie door kunnen lopen. Wiebe zag het echter niet waarna het eindspel in remise verzandde, de laatste pionnen werden afgeruild.

R18
Ook 6 partijen in ronde 18. Lieuwe van der Veen speelde deze keer tegen Pieter Bronsema, deze partij was een prooi voor laatstgenoemde. Melle Bosma versloeg Niels de Vries. Sven Broersma wist revanche te nemen op Jan Brouwer voor een nederlaag eerder dit seizoen. In een voor Sven betere stelling ging Jan door de vlag.

In de partij tussen Rick Weggen en Wiebe van der Velde kwam Rick goed uit de opening en won een pion op de koningsvleugel. Wiebe kon echter wel zijn torens verdubbelen op de c-lijn. Er werd hierna flink wat afgeruild en uiteindelijk werd het herhaling van zetten, remise dus.

Een onderonsje uit Grijpskerk was de partij tussen Derk Schuttel en Siep Postma. Vrij snel werden er al 3 lichte stukken geruild. Derk leek iets beter te staan doordat zwart teveel tijd nodig had om zijn paard naar een goed veld te brengen. Vervolgens bracht een tactische wending wit al gauw de overwinning.

Ten slotte de partij tussen Aiso Lycklama à Nijeholt en Jan Bergmans. Aiso kreeg met wit een prachtige stelling, en de zwarte stukken stonden onder zware druk. Door een pionnenafruil kwamen de stukken van Jan opeens geweldig samenwerken en na afruil van de torens bood Jan remise aan, wat na enige aarzeling werd aangenomen door Aiso.