Intern R16 (2016-2017)

Afgelopen vrijdag waren er 5 partijen te aanschouwen in de Schakel.

Melle Bosma won al vrij snel van Lieuwe van der Veen. Eerstvolgende partij die afgelopen was, was die tussen Jan Brouwer en Niels de Vries. Deze ging eigenlijk heel lang gelijk op, maar Jan bleek met zijn ervaring toch wat handiger in het toreneindspel dan Niels. Er ging 1, daarna nog een pion af, en met 2 vrijpionnen ging Jan soepel naar de winst.

Sven Broersma speelde een spannende partij tegen Aiso Lycklama à Nijeholt. Sven veroverde het centrum maar Aiso kon daar in koningsindische stijl omheen spelen. Met dameruil gaf Sven een pion weg, maar de stelling bleef redelijk gesloten waardoor de pluspion niet meteen tot uitdrukking kwam. Met afruil van alle torens leek de witte a-pion naar het promotieveld a8 te gaan, maar deze werd geblokkeerd door een zwart paard op a7. Vervolgens kon Aiso met zijn pionnenmeerderheid in het centrum op avontuur gaan. Sven probeerde het tij nog te keren door zijn loper voor twee pionnen te offeren, maar in het eindspel hierna was de promotie van de zwarte c-pion altijd sneller dan de witte koningspionnen.

Vader en zoon Weggen mochten weer tegen elkaar, ditmaal had Jeroen wit. Na de opening had Jeroen een duidelijk ruimteoverwicht, en probeerde hij direct zijn pijlen op de zwarte koningstelling te richten. Als tegengif probeerde Rick snel de dames te ruilen, maar met als gevolg dat direct na deze ruil een toren van hem ingesloten stond en hij dus een kwaliteit verloor. Het eindspel was daarna niet moeilijk meer voor Jeroen.

Ten slotte de partij tussen Wiebe van der Velde en Derk Schuttel. In een Siciliaanse partij kreeg Wiebe vanuit de opening een ruimtevoordeel met de opstoot f4-f5, maar het was voor beide spelers moeilijk om een voordelige of winnende voortzetting te vinden en daarom werd er tot remise besloten.