Intern R9 + 10

Na ronde 9 en 10 is er niet heel veel veranderd in de stand. Alleen heeft Sven Broersma duidelijker bezit genomen van de 2e plaats na afwezigheid van zijn concurrenten.


Ronde 9

Een aantal interessante partijen in deze ronde. Jeroen Weggen had niet veel moeite met Melle Bosma - nadat er een soort Benoni op het bord was gekomen, pleegde Jeroen het typische pionoffer e4-e5, dxe5 f4-f5. Melle reageerde niet goed en kwam in de verdrukking terecht. Het duurde daarna niet lang of Jeroen kon een beslissende koningsaanval inzetten.

Een spannende partij was die tussen René Wijnstra en Rick Weggen. In de opening was een paard van Rick gestrand, maar hij wist deze zodanig te offeren dat hij aardige compensatie kreeg in de vorm van 2 pionnen waarvan eentje een gedekte vrijpion op d3. Bovendien was de witte koningsvleugel helemaal klem gezet. Zelfs (of misschien juist) toen er heel veel stukken afgeruild werden, was de zwakte van de witte koningsvleugel funest. Zie foto:Nadat de zwarte toren op c2 komt te staan zal de witte koningsvleugel er niet meer uitkomen vanwege de voortdurende dreiging van een schaakje op de onderste rij. De stelling is dan ook gewonnen voor zwart en Rick wist hier wel raad mee.

Bij Siep Postma tegen Jan Brouwer werd er behoorlijk gehakt. Jan speelde de opening te passief en zag een dreiging over het hoofd waardoor hij via een damevorkje een paard verloor (anders ging hij mat). Hierna stonden de stukken van Siep bovendien actiever, er ging meer materiaal verloren en uiteindelijk werd Jan mat gezet.

Er was het nodige drama bij de partij Jan van Paassen tegen Machiel Oostra. Jan zette de partij goed op en kwam een kwaliteit voor, maar op de club is bekend dat Machiel een hele taaie is, dus dat hoeft niet veel te zeggen. In het vervolg wist laatstgenoemde zulke complicaties op het bord te brengen dat Jan zijn dame moest geven voor wat materiaal - hierna was de verhouding 2 torens tegen een dame. Echter de torens kwamen zo ongelukkig te staan dat Machiel een damevork had en zo één van beide buit kon maken, waarna Jan maar opgaf.

De laatste partij die bezig was, was Sven Broersma tegen Wiebe van der Velde. De opening verliep regelmatig. Wiebe ging in het middenspel in de fout door zijn witveldige loper voor een wit paard op d1 te ruilen. Hierna kwam Sven beter te staan en kon hij langzaam maar zeker zijn stukken op de zwakke zwarte pion op d6 richten. Uiteindelijk verloor Wiebe een toren en daarmee de partij.

Ronde 10

Tegelijk met de wedstrijd van het eerste team waren er nog 9 schakers op de interne competitie afgekomen. Jan van Paassen was snel klaar met Niels de Vries. Op de zevende zet deed Niels namelijk een foute slagzet met zijn paard, waarna zijn stelling eigenlijk al ineenstortte. Jan won achtereenvolgens een loper, toren en paard, en had daarna niet veel moeite om de partij tot een goed einde te brengen.

Jan Bergmans wist René Wijnstra te verslaan. Na een gelijke opening kon Jan druk uitoefenen op een zwarte pion. René verdedigde niet goed en overzag toen mat in 3.

In de partij van Aiso Lycklama à Nijeholt tegen Siep Postma verliep de opening rustig tot er allemaal pionnen op c-lijn aangevallen werden door wit. Zwart stootte dreigend zijn koningspionnen naar voren en Aiso moest zeer nauwkeurig spelen om de aanval te stoppen. Door afruil van de toren en de opstoot van de f-pion creëerde wit dreigingen die zwart boven het hoofd groeiden. Even later liep hij mat.

Ten slotte speelden Machiel Oostra en Melle Bosma een interessante partij. Op de 10e zet ging Melle met zwart in de fout door niet eerst een paard tegen een loper te ruilen. In plaats van een pion te winnen kwam Melle een kleine kwaliteit achter. Maar wanneer Machiel wat gemakkelijk zijn h-pion weggeeft en ook nog een stuk kwijtraakt geeft hij het op.