DTK 1 beschamend onderuit

Nieuw seizoen, nieuwe kansen dachten de spelers van DTK 1. Maar meteen in de eerste wedstrijd gisteravond in Stiens tegen Jurjen Tolsma ging het mis.


Misschien was het even wennen aan de nieuwe viertallencompetitie, met een viertal kun je je bijvoorbeeld nauwelijks een verliespartij veroorloven. Misschien hadden de DTKers gewoon een collectieve offday. Feit is wel dat er op het eind een 3,5-0,5 nederlaag op het scorebord stond, terwijl DTK gemiddeld meer dan 200 ratingpunten meer per bord had!

In chronologische  volgorde:

Pieter Bronsema had aan bord 3 misschien wel het meeste kans op een punt. Zoals altijd zette hij de partij scherp op; zijn tegenstander rokeerde kort, dus Pieter rokeerde lang. Via een open g-lijn en een paard op f5 kon Pieter dreigend worden.  Bij juiste voortzetting (Thg1 en Dd2) had Pieter een levensgevaarlijke aanval op kunnen zetten. Hij speelde echter de andere toren waardoor hij problemen bleef houden met de dekking van de damevleugel. Bovendien kon zwart de koningsvleugel koeltjes dichthouden. Zwart counterde vervolgens door het centrum en hier had Pieter geen antwoord op: 0-1.

Leffert speelde remise aan bord 4, wellicht had er meer in gezeten. Een typische siciliaan waarin Leffert met zwart met de even typische doorbraak d6-d5 kwam. Toen stond hij waarschijnlijk wel wat beter, maar door aanwezigheid van ongelijke lopers was het moeilijk om iets te bereiken in het eindspel: remise.

De punten moesten toen aan de hoogste twee borden komen, maar dat zou nog een hele klus worden. Bart stond wel beter, maar Jeroen moest vechten voor zijn leven met een kwaliteit minder.

Uiteindelijk werden het twee nullen. Na een prima opening en middenspel stond Bart Lemstra beter, maar toen de tijdnoodfase begon ging het helemaal fout. Bart deed drie foute zetten op een rij, waardoor zijn positionele drukstelling in een ruïne veranderde. Er restte een eindspel met twee pionnen minder waarna Bart opgaf.

Blijft de partij van ondergetekende over. Na een inspiratieloze opening was de stelling ietsje beter voor zwart. In een moeilijke stelling is het gemakkelijk om fouten te maken is mijn excuus, maar feit is dat ik - net toen ik dacht dat ik de problemen had opgelost - gewoon door een tactische fout een kwaliteit moest inleveren. Hierna was het nog een lange partij, zwart maakte het zichzelf nogal moeilijk, maar in het eindspel gaf de extra kwaliteit toch de doorslag.

3,5-0,5 verlies dus voor het eerste, past mooi in het rijtje van het tweede en derde team (verloren beide de eerste wedstrijd met 3-1), maar des te beschamender dat we zo hard verliezen van een team dat op rating zoveel zwakker is! Goed, dat kan, maar dat mag niet een tweede keer gebeuren, dan kunnen we al gedag zeggen tegen alle kampioensaspiraties die we hebben.