Moeizame winst DTK op SCL

Voor de eerste keer dit seizoen speelde DTK 1 in haar 'vaste' opstelling: Jeroen, Bart, Pieter en Sven. Tegen SC Leeuwarden 2 brachten deze mannen een moeizame 2,5-1,5 overwinning op het scorebord.


Met een beetje geluk had dat ook 4-0 kunnen zijn, maar met wat meer pech ook iets van 1,5-2,5 of 1-3. Bij viertallen is het verschil tussen winst en verlies vaak bijzonder klein, hebben we nu wel een aantal keer kunnen merken...

Jeroen en Bart waren beiden nog onder de invloed van een verkoudheid, maar gezien het ratingverschil mocht dat geen grote rol spelen. Het was ook niet direct aan het spel af te zien, Jeroen reageerde scherp op het aanvallende spel van zijn tegenstander en Bart pakte het gambiet van zijn tegenstander ook voortvarend aan. Daarentegen verliep het spel bij Sven aan bord 4 vrij rustig.

Het beste leek het bij Pieter Bronsema aan bord 3 te gaan. Tegen Peter Brouwer kreeg Pieter met zwart een prachtstelling: een mooi centrum, controle over de zwarte velden, een prachtig paard op d4 en aanvalskansen. En hij had er niet eens materiaal voor hoeven investeren. Pieter zette de aanval voort en leek op een punt af te stevenen. Maar helaas: vlak voordat wit mat zou gaan blunderde Pieter - hij offerde zijn toren, oké, maar had blijkbaar niet door dat zonder die toren de matdreiging opeens vervallen was... zo veranderde een zeker puntje in een plotselinge nul voor ons.

Bovendien ging het aan de bovenste twee borden ook niet bepaald vlot. In plaats van eieren voor zijn geld te kiezen (materiaal terugwinnen met behoud van goede stelling) wilde Jeroen gaan aanvallen en opende een front op de koningsvleugel, maar dit pakte averechts uit toen de witspeler scherp reageerde met een schijnoffer. Ook bij Bart ging het ergens mis: zijn tegenstander kon alle resterende stukken richten op Barts koningstelling, en een op het oog winnende aanvalsstelling bereiken.

Het vervolg was ietwat gelukkig voor DTK - of was dat gewoon het ratingverschil? Jeroen kreeg in een voor hem slechter staand eindspel een remise-aanbod. Besloot toch maar even door te spelen, en wat bleek: de witspeler ging meteen in de fout, met mat of torenverlies als gevolg. Ook bij Bart een goede afloop: zijn tegenstander vond de winstweg niet, de dames werden geruild en plots had Bart een extra pion en een machtige stelling in het eindspel. Het kostte niet al teveel moeite om dit in een punt om te zetten.

Zo was alleen Sven nog bezig, die eigenlijk als enige DTKer deze avond een solide partij neerzette. Sven kreeg een vrijpion, bracht deze tot de zevende rij, via een combinatie won hij materiaal. Het enige probleem was dat hij zijn eigen koning hiermee in de steek moest laten, die zwart met zijn dame kon belagen. Met dreigingen van eeuwig schaak als gevolg. Wellicht had hij aan eeuwig schaak kunnen ontsnappen, maar gezien de stand in de wedstrijd koos Sven voor remise.

De volgende wedstrijd wordt een belangrijke: dinsdag 8 januari op bezoek bij Philidor 2, dat met de volle score nog bovenaan staat. Als we die wedstrijd niet winnen kunnen we het kampioenschap eigenlijk wel vergeten.