DTK morst punt tegen Lasker 2

De wedstrijden van DTK tegen Lasker 2 zijn de laatste jaren bijna altijd een beetje apart omdat de mannen uit het Bildt vaak met een tactische opstelling op de proppen komen. Om dit op te vangen hadden we besloten om deze vrijdag onze eigen opstelling om te draaien, en nu bleek dat Lasker eindelijk eens een keer de 'normale' opstelling hanteerde! 

Een ander unicum was dat iedereen nog voor 19:45 klaar zat voor het begin. Enkele DTKers (ik zal geen namen noemen) hebben namelijk de gewoonte om pas tegen 20:00 te verschijnen voor een thuiswedstrijd...

Aan de borden 2 en 3 werden de zetten aanvankelijk ook vrij rap uitgevoerd. Zo kon ik al snel opmaken dat Bart aan bord 3 na 10 minuten spelen een stuk verloor, waar zijn tegenstander - routinier Johnny Diekstra - eigenlijk nog geen minuut had verbruikt omdat het allemaal openingstheorie was.

Ook aan bord 2 ging het fout, na zo'n 45 min - uur spelen (?). Pieter overzag een vrij simpel trucje waardoor hij een stuk verloor zonder compensatie.

Dit alles was niet echt inspirerend voor de overige twee DTKers, die borden 2 en 3 maar moesten negeren en zich op hun eigen spel moesten richten. Gelukkig lukte dit. Sven, voor de gelegenheid aan bord 1, stond vanuit de opening onder enige druk maar wist er gaandeweg onderuit te komen.

Jeroen aan bord 4 offerde een pion in de opening en kreeg daar goede compensatie voor - een ontwikkelingsvoorsprong en een zwak pionnencentrum voor zwart. Bovendien zaten er trucjes in de stelling waar zwart voor uit moest kijken. Dit deed hij niet genoeg, tenminste zwart zag toen hij zijn laatste zet uitvoerde dat deze meteen fout was, en inderdaad ging via een combinatie de zwarte dame - en daarmee de partij - verloren.

Niet lang na deze 1-0 meldde Pieter zich in de kantine. Het eindspel met stuk minder tegen oud-clubkampioen van DTK Hans Kemperman bleek inderdaad vrij hopeloos te zijn. En zo rond 10 uur was ook Bart klaar. Hij had de stelling met stuk minder nog wel weten te compliceren, maar Diekstra liet zich niet van de wijs brengen en bracht het tweede punt binnen voor Lasker.

Zo werd, net als in de vorige wedstrijd tegen Philidor 2, de druk op de schouders van Sven gelegd. Vanaf het middenspel waarin hij wat minder stond zette hij eigenlijk een modelpartij neer. De witte activiteit werd geneutraliseerd, Sven drong een wit paard terug naar b1 en kwam vervolgens vernietigend binnen met een toren op c2. Even later had Sven een stuk gewonnen en was het een kwestie van techniek. Het was nog even uitkijken, maar rond 23:30 was de vis op het droge.

Als DTK 1 de laatste 2 wedstrijden wint - donderdag 14 maart uit tegen Schaakwoude 2, en dinsdag 9 april 'thuis' in Leeuwarden tegen Westergoo - maakt het nog een redelijke kans op de 2e plaats. Maar dan kunnen we ons geen partijen veroorloven waarbij we na een half uur spelen al een stuk achter staan.