DTK 1 beleeft weer valse start

De afgelopen seizoenen heeft DTK steeds wel titelambities gehad, maar liet het te vaak onnodig punten liggen. Vorig jaar begon DTK zelfs met een enorme flater, een 3,5-0,5 nederlaag tegen het - op rating toch behoorlijk zwakkere - Jurjen Tolsma. Deze keer was Sneek 1 de eerste tegenstander. Sneek kwam vrijdagavond 11 oktober op bezoek in Buitenpost, en (gezien de gemiddelde rating) is dit team de grootste concurrent van DTK in klasse 1A.

Het was dan ook waarschijnlijk de belangrijkste wedstrijd van het seizoen (alhoewel het restant dat zal moeten uitwijzen). Ook benoemenswaardig is dat Sneek 1 niet alleen een vergelijkbare gemiddelde rating heeft, maar dat de individuele borden ook grofweg van dezelfde speelsterkte zijn als die van DTK: 2100-speler aan bord 1, 1900-speler aan bord 2, en twee spelers rond de 1800 aan borden 3 en 4. Dat zorgde ervoor dat aan elk bord een behoorlijke strijd ontstond en dat alle partijen pas in het vierde speeluur afgelopen waren.

Het werd in ieder geval een spannende wedstrijd waarin DTK aanvankelijk de overhand leek te hebben, maar de match kantelde helaas in het laatste speeluur. Sven gaf aan bord 3 wel het goede voorbeeld: Hij accepteerde de pion die wit in de opening offerde, pakte later nog een tweede pion, waarna hij zich langzaam aan de witte druk kon ontworstelen. In de afwikkeling naar het eindspel gaf hij wat materiaal terug, maar in dit eindspel was zijn koning dominant en dat bleek doorslaggevend.

Ook Pieter aan bord 4 leek goed aan de weg te timmeren. De hele partij had hij ruimtevoordeel, en alhoewel niet een direct doorslaande aanval had hij wel steeds aanvalsmogelijkheden. Helaas kon hij in de tijdnoodfase de winstweg niet vinden - volgens omstanders waren er meerdere van zulke wegen - en op het eind was de stelling zodanig dat hij remise niet meer uit de weg gaan.

Dat was zuur, want zowel bord 1 en 2 stonden op dat moment verloren voor DTK! Bart kwam goed uit de opening, maar verloor hierna langzamerhand de controle over de stelling. Bart had ergens remise door zetherhaling kunnen afdwingen, maar hij wilde meer en dat kwam hem duur te staan. Later bood onze 2e bord-speler nog remise aan, maar deze keer werd dat (terecht) geweigerd. De stukken van zwart konden de witte stelling binnendringen, en toen groot materiaalverlies niet te voorkomen was gaf Bart het op.

Blijft de partij aan bord 1 over. Na een rustige opening was wit iets te onoplettend, waarvan ik gebruik dacht te maken door een gevaarlijke aanval op te zetten. Deze aanval was evenwel een illusie, liet de computer later zien toen ik thuis was. Ik had beter op dameruil kunnen aansturen met misschien een klein plusje in het eindspel. In ieder geval verdedigde wit zich zeer vernuftig met een tijdelijk stukoffer waarmee hij de aanval over kon nemen. Ik koos niet de beste verdedigingsmanier, moest het stuk teruggeven en kwam in een verloren eindspel van dame + licht stuk terecht. Hierna stribbelde ik nog lang tegen maar het pleit was beslecht.Dus opnieuw een valse start voor DTK 1. Niet zo'n harde nederlaag als vorig jaar in Stiens, maar wel een minieme nederlaag en dat tegen de grootste concurrent - dat maakt het misschien nog wel erger. Het seizoen is nog lang, maar we kunnen ons nu al geen misstappen meer permitteren.