DTK naar kwartfinale FSB-beker

Vrijdag 17 januari speelde DTK 1 in de 2e ronde - de 1/8e finale - van de FSB-beker thuis tegen Mid-Fryslan 1. Bij deze matchup deed zich het vreemde verschijnsel voor dat DTK duidelijk de gemiddelde hogere rating had, terwijl Mid-Fryslan een klasse hoger speelt.

Toegegeven wist Mid-Fryslan vorig jaar op het nippertje degradatie te ontlopen door in de laatste ronde te winnen, en op dit moment staan ze weer op een degradatieplaats. Aan de andere kant zou ons team niet misstaan in de hoofdklasse, maar zoals bekend verliezen we de laatste seizoenen steeds van de belangrijkste concurrent en verprutsen we het vervolgens tegen de zwakkere teams.

Dan blijft de FSB-beker over als kans om ons met de hoogst-geplaatste teams van de FSB te meten. Vorig jaar werd DTK beschamend in de 1e ronde uitgeschakeld door Lasker 2, maar de bekercampagne van dit jaar loopt goed. Na een soepele 4-0 winst op Bakkeveen 2 werd ook Mid-Fryslan 1 aan de zegekar gebonden.

Toegegeven, het duurde wel de volle 4 uur speeltijd voordat de winst binnen was, maar het zag er al heel lang goed uit - de stellingen aan de borden 1, 2 en 4 waren na een uur spelen uitstekend. Alleen Pieter Bronsema stond bedenkelijk aan bord 3. Pieter offerde na de opening een kwaliteit en kreeg daar aardig wat spel voor. Op een bepaald moment liet Pieter echter na om de kwaliteit terug te winnen, waarna de stelling ongeveer gelijk zou zijn. In plaats daarvan speelde hij ...d5?, waarna wit meteen een beslissende mataanval kreeg via een paardoffer op g5.

Niet lang daarna bracht Jeroen de stand op gelijke hoogte. In een koningsgambiet zag wit de pion die hij met f4 had geofferd niet terug. Wit opende de h-lijn en kwam vervolgens met de creatieve maneouvre Kf2 en Dh1. Het leverde wel wat activiteit op, maar Jeroen kon alles opvangen en vervolgens terugslaan met een schijnoffer van het paard op d4, en een paar zetten later een beslissende combinatie met Pf3+! die tot mat leidde.

Bij de stand 1-1 zag het er heel goed uit, want Leffert had al lange tijd een gezonde pion meer in het eindspel terwijl Sven een stelling had die alleen hij maar kon winnen. Sven kwam tegen Peter Koning met mooie controle over de zwarte velden uit de opening. Dameruil loste de zwarte problemen niet op, sterker nog dit vergrootte de controle die Sven over de zwarte velden had alleen maar. Om enigzins los te komen moest zwart een pion offeren. In tijdnood deed Peter een ongelukkige zet met zijn toren waardoor hij direct een stuk verloor - de rest was niet zo moeilijk voor Sven.


In deze stelling speelde Peter 29... Tb7?, waarna Sven met 30. Txc6+! een stuk won.

Toen was alleen Leffert nog bezig aan bord 4.  Bij afwezigheid van Bart wilde Leffert wel invallen.  Leffert heeft dit seizoen nog niet veel gespeeld, dus ik maakte me wel een beetje zorgen over zijn wedstrijdritme, maar daar was deze avond niets van te merken. Toen tegenstander Geert vd Velde iets te vroeg de opstoot f7-f5 speelde was Leffert er als de kippen bij om hiervan gebruik te maken: Db3+ met allerlei vervelende dreigingen. Geert koos ervoor om een pion te geven en dames te ruilen, maar deze pion zag hij nooit meer terug. Gezien de stand in de wedstrijd speelde Geert nog door tot mat, maar Leffert kwam verder niet meer in de problemen.

In de kwartfinale speelt DTK een uitwedstrijd tegen nog een hoofdklasser, namelijk De Donger 1. Dit zal op een dinsdagavond eind februari/begin maart in Dokkum zijn. De Donger is een sterkere tegenstander dan Mid-Fryslan, maar ook zeker nog te verslaan door de onzen. We gaan het in ieder geval proberen!