Nipte winst DTK 1

Donderdagavond 6 februari stond voor het eerste team de uitwedstrijd tegen Franeker 1 op het programma. In een bovenzaaltje van een café in het centrum van Franeker werd dit duel uitgevochten.

Lange tijd zag het er slecht uit voor DTK, het leek alsof eenieder gewoon niet in het eigen spel kon komen. Pieter offerde dan wel een pion aan bord 4, maar de gewenste compensatie kwam er simpelweg niet. Later verloor hij een tweede pion zonder tegenspel en kon hij de handdoek in de ring gooien (1-0 voor Franeker).

Daarbij kwam dat Bart aan bord 2 sinds het vroege middenspel slecht stond, terwijl het voor Sven (bord 3) en Jeroen (bord 1) erg moeilijk was om ook maar iets van voordeel uit hun stelling te halen. De temperatuur werkte ook niet mee - de kachel stond slechts af en toe aan, waardoor het op een bepaald moment zo koud werd dat één speler zelfs z'n winterjas aantrok.

Uiteindelijk bood het doorzettingsvermogen van onze spelers en een flinke dosis medewerking van de tegenstanders in de uitvluggerfase uitkomst. Bart leek redelijk goed uit de opening komen tegen Cees Banning (vorig jaar was de opening een fiasco tegen dezelfde speler, maar won hij later juist), maar kwam daarna in de verdrukking. Door stug te verdedigen wist hij in het eindspel toch remise eruit te slepen (1,5-0,5).

Sven speelde aan bord 3 tegen Willem Kuiper. Herman offerde een pion in de opening voor langdurig tegenspel, en Sven had inderdaad de grootste moeite om zich los te worstelen. Eigenlijk was de stelling min of meer gelijk tot de laatste zet, toen Willem pardoes zijn dame liet instaan en op kon geven... (1,5-1,5)

Jeroen leek ook weinig te bereiken tegen Derk Drukker - een beetje ruimtevoordeel maar niet meer dan dat. Bovendien was het moeilijk de stelling niet verder te laten vervlakken. Op een bepaald moment kwam Derk een beetje in de problemen met zijn dame waarna Jeroen dameruil kon forceren en vervolgens een sterk paard op f5 posteren - een heel prettig eindspel. Inderdaad ging dit al gauw over in een gewonnen toreneindspel. Dit speelde Jeroen echter niet goed uit waarna er alsnog een remisestelling op het bord kwam. In dit eindspel zag Derk echter een spook, speelde de verkeerde zet en verloor alsnog. (1,5-2,5)

Een 2,5-1,5 winst voor de onzen dus, waarmee we gezien de partijen tevreden mee moeten zijn. Met deze winst blijven we voorlopig 2e staan en houden we in theorie nog kans op het kampioenschap (willen we nog kampioen worden, dan moeten we hopen dat Sneek in de laatste 2 wedstrijden 3 matchpunten laat liggen). Vrijdag 13 maart speelt DTK 1 haar laatste competitiewedstrijd thuis tegen Jurjen Tolsma, waartegen we nog iets recht te zetten hebben. De laatste ronde in april is DTK 1 vrij.