Tussenstand Akkrum-DTK gelijk

Gisteravond werden voor de finale ronde die gespeeld gaat worden op 8 april in Leeuwarden reeds twee parttijen vooruit gespeeld in de wedstrijd tussen de teams van Akkrum en De Twee Kastelen. Pieter Bronsema en Leffert Nicolai togen naar het gezellige cafe Kromme Knilles in Akkrum om daar op de borden 3 en 6 te spelen tegen respectievelijk Frank Schuurmans en Peter de Jong. Ze keerden terug met twee remises en bij beide spelers bleef een ietwat katerig gevoel knagen.

Zowel Pieter als Leffert deden zichzelf tekort met de remise. Allereerst was het Leffert die met zwart in een Najdorf vlak na de opening een remiseaanbod aangeboden kreeg van Peter op het moment dat deze een foutieve damezet plaatste. Leffert won hierna vlot op elkaar drie pionnen en verkreeg zo een gewonnen stelling. Na een verdere afwikkeling bleven beide spelers achter met twee torens op het bord waarvan Leffert via een afruil er in ieder geval, ten koste van een  pion, één had kunnen afruilen dat hem de gemakkelijke winst had kunnen bezorgen. Nu behield Peter beide twee torens op het bord en met nog twee minuten op de klok en het actievere spel van Peter was het voor Leffert moeilijk nog een winstweg te vinden en in de remise te berusten.

Ook Pieter kwam goed in het middenspel te staan tegen de sterke Frank Schuurmans. In de Paulsen variant van het Silicaans nam Frank tot Pieters geluk de verkeerde afslag. In plaats van de witte stelling van Pieter vast te leggen kreeg Pieter lucht en won via een vork een stuk. Pieter offerde dit stuk terug en had, zo leek het volgens de analyse, een winnende mataanval kunnen plaatsen. Maar ook met de pion meer was het voor Frank zwoegen om het hoofd boven water te houden. Tenslotte ontstond een dame eindspel met een sterke vrije pluspion op de c lijn. Pieter kon deze helaas niet ver laten oprukken, dit door de steeds hinderlijke schaakjes van de zwarte dame en met nog één minuut op de klok moest ook hij in de remise berusten. 

Zo kwam tenslotte de 1-1 tussenstand op het bord en is het voor beide teams nog spannend tot het einde, dit omdat beide teams nog niet helemaal veilig zijn mbt degradatie, waarbij de degradatienood voor Akkrum het grootst is.