DTK 2 neemt volle buit uit Steenwijk mee

Met invaller Jan Bergmans voor Bartele Bosma toog het 2e van DTK naar het verre Steenwijk. Jan zal gedacht hebben, "hier ga ik eens even lekker voor zitten" en dat deed hij ook, maar daarover later meer. 

Wiebe van der Velde kwam volgens eigen zeggen slecht uit de opening maar zag zijn buurman Jan v Paassen al snel goed staan zodat Wiebe op bekende wijze de zaak dicht-timmerde en snel remise overeen kwam. De tegenstander van Jan v Paassen speelde wat afwachtend, zodat Jan met een scherpe aanval en het oprukken van de g- en h-pionnen zijn tegenstander tot overgave dwong.  1,5-0,5 in het voordeel van DTK. 

De partij van Melle Bosma kwam wat langzamer op stoom. Na 25 zetten was er nog geen pion geslagen. Beide spelers hadden kort gerokeerd. Melle kreeg met zwart een zware aanval op de f6 pion te verduren maar weerstond deze keurig. Wanhopig zocht zijn tegenstander zijn heil nu op de damevleugel waardoor een open b-lijn ontstond. Melle kon echter een doorbraak op de koningsvleugel forceren en kreeg zo ineens het initiatief. Zijn tegenstander had inmiddels wel een vrijpion op a6 staan. Melle kwam, ik zou haast zeggen traditiegetrouw, in tijdnood, won een kwaliteit, zag een matcombinatie over het hoofd maar kon uiteindelijk toch zegevieren. Met dank aan de 30 seconden regel, maar spannend was het wel. 2,5-0,5. 

De buit was dus binnen voor DTK, maar invaller Jan Bergmans wilde even zijn visitekaartje afgeven. Ook deze partij kwam langzaam op gang en het eerste stuk werd pas op de 25e zet geslagen. Jan had met wit zijn stukken beter gepositioneerd, terwijl zijn tegenstander alles had geconcentreerd rondom zijn koning op h8. De damevleugel was hierbij nagenoeg verlaten. 

Toen zijn tegenstander het spel openbrak met het oprukken van de g- en h-pion sloeg de vlam in de pan. Net als Melle raakte Jan ook in tijdnood, maar wist de aanval van zwart in een gecompliceerde stelling te pareren. Zijn tegenstander zag ook niet alles meer omdat hij meeging in het snelschaak-tempo van Jan. Op een gegeven moment won Jan een volle toren, zag mat in een over het hoofd en raakte het initiatief kwijt waardoor zijn tegenstander eeuwig schaak probeerde te forceren. Nadat deze storm was gaan luwen kon Jan zijn beslissende aanval uitvoeren en de winst opeisen. Het was inmiddels wel laat geworden maar de punten waren ruimschoots binnen gehaald. Eindstand 3,5-0,5 voor DTK.

 
T Steenwijk 4 1491 DTK 2 1570 ½ di 14 jan
1. Bert Hassing 1526 Jan van Paassen 1610 0 1
2. Geert Duiven 1495 Wiebe van der Velde 1534 ½ ½
3. Martinus Scheeringa 1494 Jan Bergmans 1526 0 1
4. Wick Vinkenburg 1448 Melle Bosma 1608 0 1