DTK 2 wint van De Donger 3

Vorige week moest De Donger deze wedstrijd afzeggen i.v.m. corona.  Gelukkig konden onze vier spelers een week later ook aantreden.

Jan van Paassen speelde met zwart op het 1e bord en kreeg met f4 een Bird opening voorgeschoteld. Lijkt minder bekend maar in mijn database toch een opening uit de top 10. Maar qua statistiek scoort zwart hier beter mee dan wit. Zelf heb ik dit wel bestudeerd en gespeeld maar liep toch vaak tegen enkele probleempjes aan. Jan pakte het goed op en wist te winnen.

Op bord 2 speelde Siep en kwam ook in onbekend vaarwater. Gelukkig heeft hij een vaarbewijs en wist zijn tegenstander flink onder druk te zetten door geduldig te laveren. Deze wist net het hoofd boven water te houden en zo kwamen ze remise overeen.

Op eigen verzoek speelde Bartele met zwart op het 3e bord. Frans, denk ik, met een lange rokade van wit. Het gevecht speelde zich af op de damevleugel met onoverzichtelijke stellingen. Bartele ging in de fout met zijn dame en moest opgeven.

Jacob speelde op het vierde bord een Londen systeem. Lang volgden ze een partij uit 1967 waar zwart ook snel 2 pionnen won en uiteindelijk de partij. Jacob zette zijn kiezen op elkaar en vocht zich terug in de wedstrijd. Hij werd wel een beetje geholpen door de ongelukkige opstelling van de zwarte stukken op de dame vleugel.

Zwart speelde hier Tc8? Misschien met het idee om na Db6 iets te dreigen langs de c-lijn en Dc7 te voorkomen? Jacob koos de route via de open e-lijn. Zwart was al in grote problemen en Jacob maakte het rustig af met verdubbeling van zijn zware stukken op de 7e rij en was mat niet meer te voorkomen. 

Een mooie overwinning van DTK 2 (2,5-1,5). Daarmee stevig in de middenmoot en als we alle wedstrijden in zouden halen, in kansrijke positie voor het klassenkampioenschap.