Opnieuw winst DTK 2

Het tweede team wist ook zijn tweede wedstrijd te winnen. In een gelijkopgaande strijd werd ditmaal het tweede team van Schaakwoude verslagen met het minieme verschil van 2,5-1,5. De teams waren behoorlijk aan elkaar gewaagd en gelet op het wedstrijdverloop had de einduitslag ook zomaar andersom kunnen zijn.

Een zeer fraaie partij speelde Jan van Paassen met wit tegen Jaap Miedema. Jan opende met een koningsgambiet en verkreeg al gauw een sterk centrum. De stelling bleef lange tijd licht in het voordeel van Jan, waarna hij ineens de kans kreeg om een fraaie slotcombinatie op het bord te toveren.

Nadat Jan 25.Df2-d4 had gespeeld heeft Jaap hier net 25... Pe4-f6 gespeeld. Jan vervolgde met 26.Ph6!+ Kh8 27.Txf6 Dc4 28.Pxf7+ waarna zwart verloren staat en Jaap het voor gezien hield.

Een spannend slot kende ook de partij tussen de met de zwarte stukken spelende Anne-Dirk de Jong en Bauke Vroom. De partij kende een rustig verloop totdat Anne-Dirk met een toren de witte dame aanviel waarop Bauke sterk zijn dame kon afruilen tegen de twee torens. Anne-Dirk kroop in het vervolg door het oog van de naald, Bauke miste de winst, Anne-Dirk kwam zelfs even beter te staan maar tenslotte ontstond een evenwichtige stelling waarin beide spelers tot remise besloten. Daar kwamen de DTK-spelers met een gelukje weg.

Derk Schuttel had er al eerst een uur opzitten met het lesgeven aan een tiental jeugdspelers en moest dan ook even omschakelen voor zijn partij tegen Jan Torensma. Het werd een Franse partij langs gebaande wegen, de bekende doorschuifvariant. De partij kenmerkte zich door een voorzichtig steekspel van beide zijden. Derk twijfelde lange tijd over de zet g4, vooral toen Jan eenmaal gerokeerd had. Toch was dit beter en actiever geweest. Na ruil van veel stukken (Herman Grooten, een bekende jeugdtrainer en auteur, zei ooit dat zwart gewonnen staat in het Frans als de witveldige lopers geruild zijn) dacht Derk minder te staan omdat de zwarte loper vroeg of laat tot leven zou komen. Door weinig te doen bleek het paard alles onder bedwang te houden en in een evenwichtige stelling besloten de spelers dan ook tot remise.

Leffert Nicolai moest het met de zwarte stukken opnemen tegen Evert Drijver. De partij ging lange tijd gelijk op en nadat de laatste stukken waren afgeruild ontstond er tenslotte een pionneneindspel waarin allereerst Evert een goede kans miste op winnend voordeel en even later Leffert de winst naar zich toe had kunnen trekken. De slotstelling was potremise en beide spelers besloten dan ook het punt te delen. Door deze laatste remise was voor het tweede team de winst verzekerd.

Details

DTK 2 - Schaakwoude 2 2½-1½
Leffert Nicolai - Evert Drijver ½-½
Derk Schuttel - Jan Torensma ½-½
Anne-Dirk de Jong - Bauke Vroom ½-½
Jan van Paassen - Jaap Miedema 1-0