Overtuigende winst DTK 2 op Jurjen Tolsma 2

Donderdagavond 15 februari was de speelavond van DTK 2 en Ajax. DTK 2 moest spelen tegen Jurjen Tolsma 2 en Ajax speelde tegen een onbeduidend clubje in de Conference League. Nagenoeg de gehele autorit ging over de malaise bij Ajax, totdat we bij de speellocatie aankwamen.

Aangekomen in Britsum hadden we onder elkaar nog even een peptalk. Dat wij voor de winst moesten gaan en wel met grote cijfers. Want wij konden het en we moesten geloven in onszelf, iets wat ze in Amsterdam kwijt zijn!

Jan kreeg met zwart op bord 4 tegen Gerrit van der Heide een soort van Ponziani tegen zich, e4 en c3 hetgeen Jan wel even tot nadenken bracht. Wit verzuimde echter d4 en wat actiever te spelen waardoor Jan met d5 het initiatief naar zich toe trok. Hiermee creƫerde hij een open d lijn die hij met een dubbele torenaanval maximaal benutte en diep in de witte stelling kon binnendringen. De aanval sloeg door naar de koningsvleugel, waar wit met een korte rokade probeerde het tij te keren. Wit stond echter zo slecht gepositioneerd met zijn stukken dat Jan met een fraaie combinatie de partij besliste. 1-0

Derk kreeg op het eerste bord tegen Marten Kroondijk een Pirc verdediging voorgeschoteld. In het verleden vaak gespeeld bij de helaas opgeheven schaakclub Het Schaakkwartier uit Grijpskerk. Op bekend terrein kreeg hij al snel de witte diagonaal cadeau en kort daarop een kwaliteit. Dit ging wel ten koste van zijn koningsstelling waardoor het opletten bleef. Zwart ontweek ruil van de dames en dacht tegenspel te krijgen door het opstomen van de pionnen op de e- en f-lijn tegen de witte koning die nog in het midden stond. Doordat Derk de d-lijn domineerde en zijn dame om kon spelen kreeg hij snel beslissend voordeel. Zijn tegenstander offerde nog een paard voor een alles of niets offensief. Dit werd het laatste na een gemeen paardevorkje van Derk.

Anne-dirk mocht het op het derde bord met wit opnemen tegen Geert Nicolay. De partij begon als een Pirc-verdediging waarbij wit lang rokeerde en zwart kort. Aan beide kanten werd vrijwel direct een aanval op de ander's koning opgezet. Anne-dirk's aanval bleek echter sneller, waardoor zwart zijn aanval moest staken. De aanval zag er zo veelbelovend uit dat de rest van DTK 2 dacht dat de partij eigenlijk wel gespeeld was. Zwart wist echter goed te verdedigen en door een fout van Anne-dirk konden de dames geruild worden. Een gelijk eindspel volgde waar eigenlijk alleen zwart nog voor winst kon spelen. Anticlimactisch zag zwart echter een paardvork over het hoofd waardoor zwart niks anders meer kon doen dan opgeven.

Leffert op bord twee liep nogal eens de zaal uit om in de bar naar de wedstrijd van Ajax te kijken. De ontwikkelingen daar stemde hem niet blij. Gelukkig was dat in zijn spel niet te merken. Tegen oud plaatsgenoot uit Harkema, Joop Claus, kreeg Leffert na een positioneel gevecht twee dodelijke vrijpionnen op de b- en c-lijn die niet meer tegen te houden waren ten koste van een toren. Voor Joop was dat het moment om de partij te laten voor wat het was.

De vooraf gehouden peptalk bleek geholpen te hebben, met 4-0 was de maximaal te halen score behaald en de ongeslagen status in de competitie behouden.

DETAILS