Goed begin DTK 2

Afgelopen vrijdag speelde DTK 2 de eerste wedstrijd, thuis tegen Sneek 3 dat sinds dit seizoen een viertal is.

Qua rating een vrij gelijkwaardige wedstrijd, maar gezien de partijen was er eigenlijk maar één resultaat mogelijk: winst voor de thuisploeg. Maar met viertallen weet je het maar nooit, want één blunder kan het verschil zijn tussen winst voor de ene ploeg en winst voor de andere ploeg.

Op bordvolgorde:

Teamcaptain Bartele Bosma bekleedde het eerste bord. Met zwart kwam hij heel goed uit de opening maar verzuimde toen om wit vast te zetten. Hierdoor kon wit toch een aanval beginnen. Na dameruil vervlakte de stelling echter en werd het remise.

Bord 2: De partij tussen Aiso Lycklama à Nijeholt (wit) en Wytze van der Zee bleef lang in evenwicht. Na afruil van lichte stukken had de batterij Lb2 en Dc3 van Aiso de partij moeten beslissen, maar hij verzuimde om de splijtende zet d4-d5! te spelen. Daarna werd er nog wat heen en weer geschoven en steeds had wit het betere spel. Na afruil van de torens bleef er een eindspel van dame + licht stuk over. Na zetherhaling werd er uiteindelijk tot remise besloten.

Bord 3: Johan van der Velde speelde een spannende partij tegen Jan Hans de Jong. Naar ik begrijp (helaas geen verslagbriefje) bood laatstgenoemde vlak voor het einde remise aan, en blunderde vervolgens een paar zetten later een toren weg.

Bord 4: Jan Bergmans tegen Sybe Smid ging gelijk op, de stelling was na zo'n 15 zetten nog geheel symmetrisch. Maar dan heeft wit wel een zet extra, en die gebruikte hij om ten aanval te gaan over de f-lijn. Wits stukken stonden heel goed om de zwarte koning te bedreigen. Jan offerde een paard en zwart sloeg niet goed terug, waarna Jan in 2 zetten mat kon geven.

Intern ronde 6
In de interne competitie waren er nog 4 partijen te aanschouwen. Wiebe van der Velde won van Lieuwe van der Veen nadat laatstgenoemde zijn dame kwijtraakte via een aftrekaanval/schaakje van Wiebe.

Sven Broersma moest zijn meerdere erkennen in Derk Schuttel. Via zetverwisseling kwam een soort Grunfeld op het bord waar Derk toch wat handiger in bleek. Sven verloor enkele tempi en de aanhoudende druk op zijn centrum kwam hij niet meer te boven.

Melle Bosma versloeg Jan van Paassen. Melle zocht de aanval en kwam een pion voor, maar zwart kon deze makkelijk terugwinnen. Vervolgens onstaat een spannend gevecht. Melle weet opnieuw een pion te veroveren, en alle zware stukken worden afgeruild. Als gevolg hiervan krijgt wit twee vrijpionnen waar de zwarte koning bij moet blijven. Toen de laatste zwarte pionnen er vervolgens ook af gingen gaf zwart zich gewonnen.

Ten slotte speelde Rick Weggen tegen Machiel Oostra. Na een rustige opening deed Machiel een ongelukkig pionzetje die hem een stuk kostte via een penning over de c-lijn. Rick wist het stuk voordeel tot aan het eindspel vast te houden, en alhoewel Machiel in dit eindspel nog wat gevaar wist te stichten met koning en toren kon Rick uiteindelijk alle problemen oplossen en het punt bijschrijven.