Verslag NJC seizoen 2022-2023

Dit seizoen deed een combinatieteam van DTK en Mid-Fryslân mee aan de Noordelijke Jeugd competitie (NJC). We zaten in de poule met Philidor, Staunton en De Paardensprong. Deze poule bleek duidelijk de zwaarste; alle teams uit deze poule wonnen de kruisfinales met de andere poule, waardoor er op de laatste dag 4 rematches waren.

Ons basisteam bestond uit Elise Knobbe, Jelmer van Steinvoorn, Hendrik Heikamp & Jurjen Noorlander. In de eerste ronde mochten we aantreden tegen de uiteindelijke winnaar; Philidor. Voor Hendrik was dit zijn eerste partij met veel bedenktijd, dus dat was even wennen. Helaas ging deze wedstrijd nipt verloren (1.5-2.5). In de 2 e ronde van de poule fase werd deze nederlaag goedgemaakt door een overtuigende winst op De Paardensprong (3.5-0.5), waarbij Steyn inviel voor Jelmer.

In de laatste ronde van de poulefase hadden wij dus nog alle kans om door te gaan naar de bovenste helft van het speelschema, waar de top 2 van elke poule om de prijzen ging strijden. Onze kansen werden echter verminderd doordat twee andere teams besloten een datum te prikken die voor ons slecht uitkwam, en niet openstonden om de wedstrijd te verplaatsen; we moesten het in de beslissende wedstrijd doen zonder Jelmer en Jurjen. Gelukkig waren Sebastiaan en Doede bereid om in te vallen, waardoor we nog wel een compleet team hadden.

Van hen had Doede de beste kansen op een punt. Ondanks het feit dat hij tegen een ratingoverwicht van ongeveer 400 punten aankeek had hij lange tijd zeer goede winstkansen. Helaas maakte hij aan het einde een fout, waardoor hij verloor. Sebastiaan trof het niet; de rating van zijn tegenstander was bijna 1000 punten hoger. Desondanks bood hij lang goed partij, maar een nederlaag bleek onvermijdelijk. Door goede winstpartijen van Elise en Hendrik was de einduitslag 2-2 en kwamen we op 3 matchpunten en 7 bordpunten. Helaas was dit net niet voldoende voor een plaats in de halve finale; Philidor en Staunton hadden ook 7 bordpunten, maar hadden beiden 1 matchpunt meer.

Hierdoor kwamen wij in de onderste helft van het speelschema, waarin we tegen het tweede team van Ten Boer moesten aantreden. Deze wedstrijd eindigde in 3.5-0.5 voor ons.

Zoals gezegd wonnen alle teams uit onze poule hun wedstrijden in de eerste kruisfinale. In de laatste ronde moesten we dus wederom tegen De Paardensprong. Deze keer liep de wedstrijd echter heel anders. Jelmer was aan bord 3 snel klaar; hij kwam vanuit de opening goed te staan en won in het begin van het middenspel grof materiaal (1-0). De andere partijen gingen op dit moment nog redelijk gelijk op. Op een bepaald moment kwam Hendrik echter duidelijk minder te staan. Daarop kreeg Elise de opdracht om door te spelen toen ze remise aangeboden kreeg. Ondanks dat Jurjen aan bord 4 verloor, leek het goed te komen voor ons, omdat Hendrik nog een half puntje wist te redden (al had er in de eindstelling waarschijnlijk wel meer ingezeten!). Nu was alleen Elise nog bezig en was de tussenstand dus 1.5-1.5. Elise was in een duidelijk gewonnen eindspel beland, maar in tijdnood trapte ze in een truc; haar tegenstander wist de torens te ruilen waardoor zijn vrijpion opeens niet
meer gestopt kon worden.

Hierdoor eindigde ons team uiteindelijk op de 6 e plek. Gezien de sterkte van ons team valt dit een beetje tegen, maar de spelers hebben dit seizoen veel ervaring opgedaan (zowel met het spelen van langere partijen als met het spelen in teamverband), dus heb ik er vertrouwen in dat we het volgend jaar in ieder geval tot de halve finales kunnen schoppen!