Rapidschaak op 8 februari
- Gegevens
- Geschreven: zondag 10 februari 2019 19:03
- Geschreven door Derk Schuttel
Op een stormachtige zaterdagmorgen mag ik een stukje schrijven over de rapidavond die net achter ons ligt. In de hectiek van de partijen krijg je minder mee van de andere partijen, best een lastige opgave dus.
Eerst Wikipedia maar eens raadplegen voor de betekenis van rapid. Van historisch motormerk tot naam van voetbalclubs, waarvan één landskampioen werd in het jaar dat ik voor het eerst de schaakstukken aanraakte. Gelukkig ook nog een nauwkeurige omschrijving van rapidschaak:
Het rapidschaak is een variant van schaken waarbij beide spelers tussen de 15 en 60 minuten bedenktijd hebben. Als met toegevoegde tijd per zet wordt gespeeld (zoals bij gebruik van de Fischer-klok) dan mag de toegekende tijd plus 60 maal de toegevoegde tijd minimaal 15 minuten en maximaal 60 minuten bedragen.
De spelers hoeven hun zetten niet te noteren.
Indien er voldoende arbiters zijn, bijvoorbeeld één per drie partijen, dan gelden verder de gewone regels. Indien er minder zijn, dan gelden er een aantal afwijkende regels. De belangrijkste zijn:
- Als beide spelers drie zetten hebben voltooid kan er niets meer worden gedaan aan een onjuiste opstelling van de stukken, verkeerde ligging van een bord of een onjuiste tijdinstelling.
- De arbiter mag alleen ingrijpen bij een onreglementaire zet als een van de spelers daarom vraagt, met uitzondering van de situatie dat beide spelers schaak staan of promotie van een pion niet voltooid is. Ook het vallen van een vlag mag een arbiter niet melden.
- Een speler kan alleen een onreglementaire zet claimen zolang hij zelf nog geen zet heeft gedaan.
- Om winst na tijdsoverschrijding te claimen moet de speler beide klokken stilzetten en een claim indienen bij de arbiter.
Met ons tempo blijven we dus binnen de definitie van het rapidschaak. Sportief als we zijn hebben we nooit problemen met de regels en verloopt de avond in harmonie.
Winnaar van de avond werd Pieter, met zijn open agressieve speelstijl is dit tempo op zijn lijf geschreven. Ook in een mindere stelling wist hij steeds zijn tegenstanders te verschalken. Jammer dat hij de beide eerdere avonden aan zich voorbij moest laten gaan, anders was hij een geduchte concurrent geweest voor Jeroen die de ranglijst aanvoert. Hij wist zijn belangrijkste concurrent Derk ook deze keer weer te verslaan in een spannende partij met veel dreigingen. Derk speelde duidelijk actiever, aanvallender dan we van hem gewend zijn en wist daarmee beide jeugdtalenten Sven en Arjan te verslaan. In de tussenstand hebben Jeroen en Derk een duidelijk gat geslagen met een hele horde achtervolgers.
Tussen al het rapidgeweld werd er ook nog een bekerwedstrijd gespeeld. Bart speelde met wit tegen Jan. Gezien hun ratingverschil kreeg Bart een kwartier bedenktijd en Jan twee uur. De partij werd in vlot tempo gespeeld en gewonnen door Bart. Hiermee zijn de vier halve finalisten bekend. Bart, Derk, Jeroen en Pieter op alfabetische volgorde. Met drie spelers uit het eerste team en een vaste subtopper kunnen we niet stellen dat er grote verrassende uitslagen in de bekercompetitie zijn geweest. Alle vier hebben hun sporen al verdiend maar zullen zeker hun uiterste best doen om de finale te bereiken. We kijken uit naar een paar spannende wedstrijden!
Loting halve finale beker:
- Bart Lemstra - Derk Schuttel (C)
- Pieter Bronsema - Jeroen Weggen (C)