Intern ronde 2 18/19

De stand in de interne competitie is up to date hier te vinden: http://de2kastelen.nl/index.php/interne-competitie


In ronde 2 nam Jeroen Weggen de leiding door Machiel Oostra te verslaan. In de opening zette Machiel zijn stukken iets te losjes neer. Een penning op het paard op c6 leverde wit uiteindelijk een stuk op. Er volgde afruil naar een toreneindspel waarin wit een stuk meer had. Het was even zoeken naar de juiste manier om het stuk terug te geven, maar eenmaal gevonden restte een toreneindspel met twee pluspionnen: 1-0.

Sven Broersma en Jan van Paassen hadden beide moeite met het ontwikkelen van hun stukken. Uiteindelijk besloot zwart in tijdnood een stuk te offeren voor een aanval. Hierbij stond het nog gelijk maar na een slechte zet van wit, die eveneens in tijdnood was geraakt, stond Jan plotseling gewonnen. Hij ging echter voor remise omdat hij de winstweg met nog een paar minuten op de klok niet zag.

Derk Schuttel had niet veel moeite met Niels de Vries. Niels speelde teveel pionnen op en vergat zijn stukken te ontwikkelen. Een aftrekaanval kostte hem een kwaliteit en toen Derk alles afruilde gaf Niels op.

Jan Bergmans kwam niet goed uit de opening tegen Siep Postma. Laatstegenoemde kon meer ruimte pakken in het centrum. Maar na een slagenwisseling won Jan met wit een paard tegen 3 pionnen. Bovendien stonden zijn stukken zo actief opgesteld dat Siep nog meer materiaal kwijt zou raken: 1-0.

Rick Weggen kwam in zijn favoriete opening redelijk goed in de partij maar wist de stukken van René Wijnstra niet volledig in de tang te houden. Er ontstond een scherpe strijd op de damevleugel waarna wit zijn dame liet insluiten. Dameverlies was alleen te voorkomen door een stuk te geven. Met stuk minder was Rick vervolgens kansloos.

De laatste partij van de avond was Wiebe van der Velde tegen Bartele Bosma. Bartele kwam met zwart wat beter uit de opening en kreeg een sterke vrijpion op de damevleugel, maar deed vervolgens een verkeerde zet op de koningsvleugel waardoor Wiebe weer terugkwam in de partij. Na afruil naar een eindspel van toren + loper stond Wiebe beter, maar in de uitvluggerfase deed hij één verkeerde zet waardoor hij direct zijn loper verloor en kon opgeven.