Een magere 14e ronde

Door maar liefst twee externe wedstrijden, een bekerwedstrijd en een lage opkomst waren er op 14 december slechts 3 partijen in de 14e ronde.

We sloten daarmee dit kalenderjaar af en de “Herbstmeister”  is Jeroen geworden. Niet onverwacht, maar dat daarvoor 5 partijen voldoende waren misschien wel. Hoewel, er komen natuurlijk wel compensatiepunten bij voor bekerwedstrijden en externe wedstrijden. De 2e helft van het seizoen zal uit moeten wijzen of er nog iemand de prolongatie van de titel tegen kan houden.

Wedstrijdleider Rick speelde een vlotte eerste winstpartij tegen Lieuwe. Jammer voor laatst genoemde dat de bordjes in de tweede partij verhangen werden. Tenslotte telt alleen de eerste voor de ranglijst.

Machiel speelde een uitdagende open partij tegen Ruben. Er ging een stuk verloren maar er bleven veel dreigingen op het bord tegen de niet gerokeerde zwarte koning. Het gevolg was dat Ruben toch het onderspit moest delven.

Derk speelde met zwart een bekende ruilvariant van het Spaans tegen Niels, die een pion dacht te veroveren. Helaas voor hem vond hij geen vluchtveld voor zijn bedreigde paard. Ter compensatie kreeg hij wel een ruimte voordeel in het centrum. Op het moment dat hij dacht dit om te zetten in een fikse aanval op de zwarte koning belandde zijn toren helaas op het verkeerde veld. Niels zag het bij het loslaten, net te laat! Hierna stortte zijn stelling volledig in en gaf hij op.

Laatste bekerwedstrijd uit de eerste ronde

Siep en Johan waren elkaar heel vaak misgelopen maar konden dit jaar nog net hun bekerwedstrijd spelen. Gezien hun verschil in rating had Johan, met zwart, beduidend minder bedenktijd. Siep koos voor een gesloten opening maar zette het daarna scherp op. Johan moest zijn bedenktijd doseren en zag dat Siep een stuk gaf voor een pion.  Het eindspel bleek erg lastig. Beiden met een toren maar Johan had zijn loperpaar nog, wel  een onveilige positie voor zijn koning en zag nog een pion van het bord verdwijnen. Het ergste was echter dat zijn laatste seconden wegtikten. Hij zag geen uitweg om de herhaling van zetten te voorkomen. Gevolg remise met plaatsing van Siep voor de volgende ronde.