Een te vroege Dierendag bij DTK?

Vrijdag 27 september kende een ongekende opkomst. Verschillende leden dachten zelfs dat het wel een rapidavond zou zijn, zo vol en gezellig was het. Een teleurstelling voor een  “normale” competitieavond?

Door de hoge opkomst waren er maar liefst 8 partijen en gingen we vlot van start met de catering: koffie / thee, met koek onder handbereik.

Sven ondervond, in aanloop naar de eerste KNSB ronde van dit seizoen, weinig problemen met Lieuwe en won met de zwarte stukken. (stiekem van kleur gewisseld?)

Melle haalde met wit het bekende tweepaardenspel in de nahand van stal. Bij goed tegenspel van zwart geeft dit vaak heel scherpe en interessante stellingen. Ruben had deze opening wel vaker gezien,  maar kon niet het juiste pad vinden en werd pardoes mat gezet.

Bij Siep en Jan B. vlogen de stukken al snel van het bord. Dames, paarden etc. alles werd geruild en in een materieel gelijke stand kwamen de kemphanen remise overeen. Geen van beide voelde ervoor om een klein verschil uit te melken.

Jan van P. en Wiebe bivakkeren in de subtop. De winnaar zou aansluiting houden en niet naar de middenmoot afdalen. Helaas werd het geen echte wedstrijd. In een Spaanse partij werd het aangevallen paard niet (indirect) beschermd door a6 maar speelde Jan de loper naar c5. Een speelbare, actieve variant waarbij je wel moet blijven opletten. Wiebe wist deze loper in te sluiten en  met slechts 1 pion voor dit stuk was er geen enkele kans meer voor Jan.

Aiso en Albert van Dijk, even voluit omdat Albert voor het eerst sinds tijden weer aansloot, speelden een scherpe partij. Tegengestelde rokade, opstomende pion en twee witte paarden die gebroederlijk naast elkaar op de zesde rij stonden. Albert had graag beide willen slaan maar moest kiezen. Het overblijvende paard sloeg op hol en sprong door zijn stelling om uiteindelijk een venijnige trap uit te delen.

Jacob en Rick hadden lange tijd een gelijk opgaande strijd, voor zover de neutrale toeschouwer dat snel kon beoordelen. Door gebrek aan een goed plan (?), de uitval richting een vijandig paard bleek een slag in de lucht,  ging het voor Jacob toch mis.

Rene en Bartele speelden de langste partij van de avond. In een Hollandse partij won Bartele weliswaar een pion maar speelde het paard van Rene de boventoon. Na verschillende dreigende capriolen stond deze op een prachtig mooi veld (c5), onbedreigd maar wel te ver van de zwarte koning  om een aanval met de torens te ondersteunen. Voor de wachtende toeschouwers kwam remise toch een beetje onverwacht.

Pieter en Derk nestelen zich jaarlijks in de top van het klassement en hun partij werd door clubkampioen Jeroen dan ook aangemerkt als partij van de avond. In een bekende Siciliaan rokeerde Pieter lang en kwam Derk snel met een oprukkende b-pion. Een systeem welke bekend staat als de “Chinese Draak”.  Derk had niet gerokeerd en liet de witte pionnen rustig op zich af komen, speelde zijn paard naar het centrum. Pieter sloeg te snel op g6 en voelde meteen onraad. Het zwarte paard sprong naar c4 met aanval langs de c-lijn voor Derk. Pieter moest zijn loper inleveren voor twee pionnen, vanwege de matdreiging op b2. Hij zag de kans niet om de aanval, met een rustige torenzet, over te nemen  en speelde zijn paard. Derk combineerde hem hierna van het bord, met als sluitstuk een vernietigende paardenvork op Dame en Koning.

Een week voor dierendag speelden de paarden dus een hoofdrol bij DTK en kwam zelfs de draak nog even om de hoek kijken. Is dit een opmaat voor volgende week, 4 oktober dierendag, of waren we gewoon van slag?