Bekercompetitie van start

Op de eerste vrijdag van oktober was het de hoogste tijd om de bekercompetitie van start te laten gaan. Maar liefst 18 spelers hebben zich hiervoor ingeschreven. Voor een onpartijdige loting werd de kleinzoon van Melle gecharterd. Vier spelers waren veroordeeld tot het spelen van een voorronde.

De ongelukkigen die dit lot treffen hebben een langere weg te gaan tot de eventuele finale en meteen kwam de vraag aan de orde of de ongelukkigen van vorig jaar daarvoor vrijgesteld hadden moeten worden. Een puntje voor de jaarvergadering?  Of moet je juist besluiten om de voorronde op de lotingsavond te laten spelen door de aanwezigen van dat moment. Dan zijn die gegarandeerd gespeeld. Nu bleek geen enkele partij uit de voorronde mogelijk door afwezigheid van enkele spelers.

Wel werden gespeeld:

Koploper Jeroen tegen rode lantaarndrager Lieuwe met een maximaal rating- en dus bedenktijd-verschil. De tijd zou de grootste tegenstander van Jeroen kunnen worden. Hij kwam echter niet in de problemen en won gedecideerd.

Siep en René speelden een vlotte scherpe partij waarin Siep iets te royaal was met zijn pionnen en eenmaal beet liet René zijn prooi niet meer los. Na afruil van zwaar materiaal hield Siep het voor gezien.

Rick en opa Melle hadden wel een flink tijdverschil. Rick kwam al snel onder druk te staan en wist onvoldoende tegenspel te creëren om Melle flink in de denktank te jagen. De onbalans in de stelling werd steeds groter zodat dit Rick deed besluiten om de handdoek te werpen.

Wiebe en Bartele waren op papier het meest aan elkaar gewaagd. In hun partij bewezen ze echte cupfighters te zijn. In een lange partij kwamen ze in een eindspel loper tegen een paard. Altijd lastig in te schatten. Wiebe sprong met zijn paard eerst naar de koningsvleugel en verloor daardoor enkele tempi. Liet hij hier de kans op mogelijk voordeel schieten, in het verre eindspel werd het remise. Volgens de regels moest er gevluggerd worden. De spelers kozen voor een andere loterij waarbij Bartele aan het langste eind trok.

Voor de interne competitie werden twee partijen gespeeld. Jacob kwam in actie tegen Aiso. Na een rustige opzet kwam hij langzaam in grotere problemen. Een dameoffer voor paard+toren was misschien onnodig, maar nog geen ramp. Toen Aiso vervolgens ook nog ongehinderd op kon rukken in het centrum kom Jacob de zaakjes niet onder controle houden en moest hij zich prijs geven.

Jan van P. kwam voor zijn eigen gevoel niet goed uit de opening. Derk maakte in het middenspel de stelling lekker complex, waar Jan niet op in durfde te gaan. Na afruil in het centrum wist Derk zich volledig te bevrijden met een tussenschaakje. Hij won een pion, waar ruil van toren tegen twee lichte stukken kansrijker was geweest. Het resulteerde in een eindspel tegen een actief loperpaar. Remise was het resultaat.