Oud gedienden van slag
- Gegevens
- Geschreven: zaterdag 02 november 2019 21:30
- Geschreven door Derk Schuttel
Melle vertelde, tussen de bedrijven door, dat hij de afgelopen week een artikel uit 1997 onder ogen kreeg. Het onderwerp van dit artikel was “het verrassend kampioenschap voor Andre Bosma” en beschreef hoe deze outsider in het seizoen 1996/97 aan de haal was gegaan met het clubkampioenschap van de Twee Kastelen.
Dit alles voltrok zich in een tijd dat de kastelen hun naam nog eer aandeden en het halve seizoen in Gerkesklooster en de andere helft in Kollum speelden. Op de einduitslag prijkten 27 namen. Illustere, maar ook namen die inmiddels in de vergetelheid zijn geraakt. Slecht 3 van deze deelnemers zijn nog steeds lid van DTK en zijn samen ongetwijfeld goed voor meer dan 1000 schaakpartijen. Deze drie zijn Bartele Bosma, Jan Bergmans en Melle Bosma.
Ook op Allerheiligen 2019 zijn deze drie weer present voor hun wekelijkse partij.
Jan B. speelde met wit tegen Pieter en was als eerste klaar. In een soort Italiaanse partij, waarbij beiden lang hadden gerokeerd speelde hij meer tegen zichzelf dan tegen zwart. Hij zag apen en beren op zijn weg, Pieter volstond met kleine dreigingen waardoor Jan zijn stukken op ongelukkige plaatsen dacht te moeten zetten. Na stukverlies van Jan was het pleit snel beslecht.
Melle speelde met zwart tegen Wiebe. Laatstgenoemde is goed op dreef dit jaar en staat op een prachtige 2e plaats. Melle had gewaarschuwd moeten zijn. Hij speelde zijn vertrouwde Siciliaanse verdediging. Na het creëren van een halfopen f-lijn door Wiebe, kon hij twee lichte stukken veroveren voor een toren. Melle had geen enkele compensatie, zijn torens en dame stonden verkeerd terwijl ook zijn koningsstelling onder druk bleef staan. Wiebe had een overvloed aan goede zetten en maakte geen fout.
Bartele kreeg met Derk een geduchte tegenstander.
Met zwart speelde hij zijn gebruikelijke Franse verdediging, waarbij Derk koos voor de Tarrasch variant. Na de ongebruikelijke zet Pf1, verzuimde Bartele om druk te zetten met Db6 maar speelde Pb4. Het paard heeft daar weinig toekomst! Langzamerhand werd Bartele hierna teruggedrongen. Na een late ruil op c4 kon de d-pion van wit met tempowinst opstomen naar d6. Hierna werden de paarden oppermachtig. Toen materiaalverlies niet meer te voorkomen was gaf Bartele op.
Indien u goed opgelet heeft dan is opgevallen dat alle drie oudgedienden deze ronde verloren. In een nevenzaal werd een quiz gehouden met o.a. de vraag hoeveel km fietspad er in Nederland ligt. Mijn quizvraag zou nu kunnen zijn: “hoe vaak is het voorgekomen dat deze drie oud-gedienden alle drie verloren?”
Ruben speelde deze ronde tegen Lieuwe en liet damewinst aan zich voorbij gaan om prachtig mat te zetten met zijn paard.
In de twee andere partijen kwam het koningsgambiet op het bord. Siep kwam daar tegen Albert helemaal niet uit. Zijn koning bleef in het midden en werd op allerlei manieren bedreigd. Albert dacht dit af te maken, investeerde materiaal maar kreeg het matnet niet sluitend. Siep bood remise aan toen het materiaal flink was uitgedund. Ondanks zijn twee pionnen voorsprong moest hij nog steeds vrezen voor lijfsbehoud. Albert zag, ondanks zijn sterk loperpaar geen directe winst en accepteerde het aanbod. Jan van P. kreeg tegen Rick niet de verwachte aanval in zijn favoriete opening. Rick kreeg grip op de stelling en wist enkele stukken te ruilen. Jan investeerde veel tijd, maar zag geen kans om voordeel te krijgen. Ook hier werd remise overeengekomen.
Het antwoord voor de quizvraag: “is het ooit eerder voorgekomen dat er bij ons twee keer remise overeen is gekomen na het koningsgambiet?” zal iedereen volmondig met “NEEN” beantwoorden!!