1e ronde beker voltooid!

Voor de eerste ronde van de interne bekercompetitie, die begin december ten einde komt, waren er nog drie partijen niet gespeeld. Deze vrijdagavond konden ze alledrie plaatsvinden. En het werden alledrie spannende partijen!

Beker
De kroon werd gespannen door het duel tussen Jan van Paassen en Joost van Dam. Vanwege het ratingverschil begon Jan met ruim een uur meer bedenktijd. Het leek vanuit de opening een rustige partij te worden, want de pionnen op de d- en e-lijnen werden al snel geruild. Vaak betekent dat dameruil, symmetrische pionstructuur: een snelle remise, stukken kunnen weer in het doosje.

Zo niet bij deze partij! De dames bleven op het bord en er kwamen al gauw tegenovergestelde rokades op het bord. Ook waren beide spelers niet vies van materiaaloffers en om de complicaties op te zoeken. Hierin leek Jan de overhand te krijgen:


Stelling na 20... Dg6. Nu speelde Jan 21. Td4!, waarna het paard op b4 instaat maar er de nog ergere dreiging van Tg4 gevolgd door binnenkomen op g7 is. Joost speelde 21... Tb5 (een wanhoopszet) en toen pakte Jan plots de verkeerde toren beet: 22. Tg5?? Enkele seconden hierna was er duidelijk een vloek en een zucht aan Jan's zijde van het bord te horen!