Sven aan de leiding na ronde 2&3

Na de 2e ronde waren er twee spelers met een perfecte score, Derk Schuttel en Sven Broersma. In ronde 3 was Derk afwezig en speelde Sven remise tegen Pieter Bronsema, waardoor het jeugdtalent nu aan de leiding gaat.


Ronde 2
Met maar liefst 17 schakers was deze avond goed bezet. Niels de Vries versloeg Lieuwe van der Veen nadat laatstgenoemde iets te aggressief van start ging, daarbij zijn dame verspelend.

Siep Postma was te sterk voor Rick weggen. Tot zet 10 was het erdelijk in evenwicht, hierna zette Siep de aanval in met de pionopstoot f4-f5. Rick reageerde niet goed en verloor een pion. Niet veel later verspeelde ook Rick zijn dame en kon hij opgeven.

Melle Bosma en Sven Broersma speelden beide zeer aanvallend. Uiteindelijk werd door zowel een witte als een zwarte pion het halve bord eraf geslagen, maar sloeg wit (Melle) verkeerd waardoor zwart in een gewonnen eindspel terechtkwam. Dit wist Sven tot een goed einde te brengen.

Derk Schuttel en Wiebe van der Velde hadden een rustige opening waarna Derk iets beter stond. In het middenspel won Derk een pion op b7. Zwart leek wel compensatie te hebben, maar speelde te snel op pionwinst zodat Derk de b-lijn in bezit kon nemen en hiermee groot materiaal winnen en daarmee ook de partij.

Pieter Bronsema speelde tegen Jan Brouwer, waarbij laatstgenoemde een solide opening speelde maar verzuimde te rokeren. Pieter kreeg een aanval en won hierbij eerst 1 pion en later twee. Na zo’n 30 zetten had Pieter nog steeds een aanval en bleek deze winnend.

René Wijnstra speelde net als vorige week een ingewikkelde partij, deze keer tegen Machiel Oostra. De aanval van René sloeg net niet door, en in het eindspel gaf de vrijpion van Machiel de doorslag.

De partij tussen Tijs Rippen en Johan van der Velde ging aanvankelijk gelijk op, maar na de 13e zet gaf Tijs twee pionnen weg. Johan kwam zo duidelijk beter te staan. Hierna duurde het nog een tijdje, maar op het eind deed Tijs een verkeerde ruil van loper tegen toren waarna zijn stelling niet meer verdedigbaar was.

Ten slotte de partij tussen Aiso Lycklama à Nijeholt en Bartele Bosma. Aiso brak in het middenspel het centrum open maar dat leerde hem een zwakke e-pion op. Bij de verdediging van deze pion ging een kwaliteit + pion verloren. Daarna kon Bartele de witte stelling heel langzaam maar zeker oprollen. Aiso gaf zich op de 50e zet gewonnen.


Ronde 3
Zes partijen in deze ronde. Sven Broersma mocht zijn koppositie verdedigen tegen Pieter Bronsema. Na een interessante, gelijkopgaande opening offerde Pieter in het middenspel een kwaliteit. Daarna ging de partij op en neer – wit hield wel de kwaliteit meer, maar zwart had enige compensatie. Eerst bood Sven remise aan, maar Pieter weigerde. Een paar zetten later bood Pieter remise aan, maar deze keer weigerde Sven! Na een afruil werd alsnog tot remise besloten.

In de partij tussen Wiebe van der Velde en Jeroen Weggen werden al vroeg de dames geruild. Vervolgens legde Wiebe de pionstructuur op de damevleugel iets te snel vast, waardoor er mooie velden vrijkwamen voor Jeroens paarden. Niet veel later had Jeroen een gedekte vrijpion op a4, en bovendien een sterk paard tegen een slechte loper. In een moeilijke stelling overzag Wiebe een slagzet van Jeroen die hem een pion kostte en een paar zetten later de partij.

René Wijnstra boekte zijn eerste overwinning als lid van DTK, Lieuwe van der Veen was het slachtoffer. Jan Brouwer was te sterk voor Tijs Rippen. In het begin ging deze partij gelijk op, maar Tijs kwam hierna snel in de problemen. Hij overzag verschillende dreigingen, zijn stelling ging hard achteruit. Tijs probeerde nog te redden wat er te redden viel, maar moest uiteindelijk toch opgeven.

De partij Melle Bosma tegen Siep Postma kende een zeer originele opening, waarbij beide dames al vroeg ontwikkeld werden. Dit bleek in het voordeel van Melle, die via een vorkje de zwarte a8-toren kon buitmaken. Siep deed vervolgens ook de andere toren in de aanbieding, maar dan zou de witte dame wel buitenspel geraken. Melle nam deze tweede toren niet aan, consolideerde zijn stelling, en het materiële voordeel was genoeg voor de winst.

Ten slotte de partij tussen Machiel Oostra en Aiso Lycklama à Nijeholt, deze partij was een spektakel. Na een gelijkopgaand begin offerde Machiel een stuk op g5 voor 2 pionnen, met uitzicht op een geweldige koningsaanval. Aiso wist dit te pareren door een stuk terug te offeren, maar daarna stond het min of meer gelijk. Machiel leverde nog een pion in, maar de witte h-pion begon aan zijn opmars. Met kunst en vliegwerk werd deze pion verorberd, maar daarna liep de witte koning naar het midden en bedreigde daar enkele zwarte vrijpionnen. Machiel won zo één pion terug, en de andere pion werd door gezamenlijke actie van toren en koning ook onschadelijk gemaakt. Toen stond het weer gelijk, zelfs in het pionneneindspel, maar hierin deed Machiel een mindere zet waardoor hij in zetdwang kwam en toch nog de koning om moest leggen.