Geslaagde seizoenstart van DTK

Na het zomerreces is het altijd even spannend hoe we de schaakdraad weer oppakken. Uiteindelijk is deze denksport toch meer een winterse activiteit. Het was dan ook zeer verheugend dat de jeugd weer compleet aanwezig was en met veel enthousiasme aan het werk ging met de lesopdrachten, om daarna hun partijtje te spelen. Hierna was het tijd voor de senioren. Een tiental schakers pakte de draad op, waaronder een debutant en een reservist (na 16 jaar).

Op deze eerste avond waren er meteen boeiende partijen, die de toeschouwers met aandacht volgden. De neven Bosma speelden een erg onoverzichtelijke partij waarbij niemand wist wie er beter stond. Volgens mij was het een soort Hollands in de nahand. Bartele had een duidelijk ruimte overwicht, tegen een gesloten opstelling van Melle. Als goede familie tekenden ze daarom, vroeg voor hun doen, de vrede.

Remise werd het ook voor Bote en Siep. Echter na een spannende, op en neer golvende partij met aanvallen op beide koningen, stukoffers en ingesloten kastelen. De zwarte koning werd door Bote helemaal teruggedrongen naar een hoek van het bord en bovendien stonden de stukken van Siep op een kluitje op de achterste lijn. Bovendien had Bote nog een open lijn. Een kwestie van de genadeslag? Die leek te komen toen er een kwaliteit verloren leek te gaan en Siep niets beter zag dan een wanhoopsuitval naar de witte koning. Dit offer werd niet aangenomen waarna het kansen over en weer bood. Dat dit alsnog gelijk werd was een klein wonder.

De twee jeugdtrainers troffen elkaar voor de zoveelste keer in de eerste ronde. Rick maakte een foutje in de opening, waardoor er door een dubbele aanval (het onderwerp van Derk bij de jeugd) een stuk verloren ging. De tegenaanval van Rick moest even opgevangen worden. Maar na terugtrekken van dit agressieve paard werd de druk op Rick zijn stelling steeds groter. Na een “aftrekschaak” ging de dame verloren en daarmee ook de partij. In de snelste partij van de avond, tussen Lieuwe en Jacob, voerden de paarden eerst de boventoon.

De witte loper van Lieuwe, een ander licht stuk, ging echter verloren waarna Jacob de leidsels stevig in handen nam en als een ervaren koetsier leidde hij de partij naar de winst. Onderweg had hij de nodige vorkjes en won hij steeds meer materiaal, waarna Lieuwe het voor gezien hield.

Onze debutant, Anne Dirk, speelde tegen nummer drie van vorig seizoen en legde meteen een interessante partij op het bord. Na een Caro Kan opening, ontstond een ietwat rommelig middenspel. Na dameruil, was er toreneindspel waarbij de pionnenstructuur bepalend zou worden. De kenners mogen hun hoofd hierover breken want met veel rekenwerk zal moeten blijken of de gekozen wegen nu wel of niet de juiste waren. Nu was Anne Dirk toch iets handiger en wist de winst naar zich toe te trekken.

Na de eerste ronde hebben we meteen een verrassende koploper, Anne Dirk, de debutant waaraan menigeen zijn handen vol aan zal hebben. Al met al een geslaagde avond met uitzicht op een leuk seizoen.