Volle bak bij De Twee Kastelen

Op vrijdag 7 oktober was het een drukke bedoening bij De Twee Kastelen. Het elftal jeugdleden was compleet en ging fanatiek aan de gang met hun lesprogramma om daarna nog enkele partijen te spelen. Volgende week doet een groot gedeelte mee met het plaatselijke jeugdtoernooi en moest er natuurlijk even geoefend worden met het spelen met de “klok”.

Ook bij de senioren een grote opkomst. Maar liefst 13 spelers, waarvan 3 voor het eerst dit seizoen. Eén van de dertien moest helaas een bye nemen maar met 6 partijen een volle zaal. Beide competitie teams spelen volgende week hun eerste FSB wedstrijd. Ook zij konden dus ter voorbereiding oefenen.

Elger en Lieuwe leken een wedstrijd snelschaken te spelen. Aan het eind van de wedstrijd hadden beiden zoveel bedenktijd verdiend met het snel zetten (iedere zet levert 30 seconden op) dat ze aan het eind 8 en 6 minuten in de plus stonden. Ergens passeerde nog een mat in één voor Elger maar hij speelde even voor de barmhartige Samaritaan. Mede door een venijnige penning op de dame won Elger de partij.

Jacob en René speelden een reeks aparte openingszetten. Na 20 zetten was de stelling min of meer in evenwicht. René had wel een klein veldoverwicht maar nog geen concrete dreiging.

In een poging om de zwarte dame weg te jagen met g3, verzwakte Jacob zijn stelling en René profiteerde kort daarna en wist met een vorkje een loper te winnen en verzwakte ook nog de koningstelling van Jacob. De dreigingen groeiden Jacob boven het hoofd en hij kon het na verlies van de dame niet meer bolwerken.

Sven en Jurjen speelden een dame-opening, waarbij zwart ervoor koos om de witveldige loper buiten de keten te zetten. Doordat Jurjen vervolgens de opening niet geweldig aanpakte verloor hij een pion. Op het bord van de buren kwam de term “we gaan voor de dood of de gladiolen” voorbij. Sven schoof helaas anders door en na ruil van de dames was zijn pluspion voldoende voor de winst.

Van Jan tegen Bote en Siep tegen Anne Dirk ontbreekt helaas het verslagbriefje. Zoekgeraakt of niet ingeleverd? Bespaart moeilijk ontcijferwerk van lange teksten! Jan won gedecideerd, maar gaf later aan dat Bote één goede kans op tegenspel had laten liggen. Siep verloor tegen Anne Dirk twee pionnen in het middenspel, maar wist toch zoveel verwarring te stichten dat de partij weer in evenwicht kwam. Een eerste remise aanbod werd geweigerd maar 1 zet later was het toch zover.

De langste en spannendste partij kwam op naam van Derk en Melle. In een bekend gambiet leek Derk het heft in handen te nemen, maar na een verkeerde ruil werden de lopers van Melle oppermachtig. Na ruil van de torens verzuimde Derk zijn paard om te spelen en stond hij compleet verloren. Een zet uit wanhoop bracht Melle echter in verwarring en in de tijdnoodfase verdampte een groot deel van het voordeel. Tegen 12 uur, toen de zaal allang weer leeg gestroomd was, werd de vrede getekend in een remise.

Elger Kingma – Lieuwe vd Veen 1-0
Jan van Paassen – Bote de Haan 1-0
Sven Broersma – Jurjen Noorlander 1-0
Siep Postma – Anne Dirk de Jong remise
Derk Schuttel – Melle Bosma remise
Jacob Spijkerman – René Wijnstra 0-1

Volgende week hebben we twee thuiswedstrijden en is de rapidavond een week doorgeschoven naar 21 oktober.