Intern ronde 18 - 2023-2024

In de interne competitie stonden er afgelopen vrijdag weer 4 partijen op het programma. Daarbij speelden de nummers 1 en 2 van de competitie tegen elkaar, Hendrik Heikamp en René Wijnstra.

Het is voor sommigen altijd even wennen als een partij in een hoger tempo gespeeld moet worden, wat het geval is als je als senior moet aantreden tegen een jeugdspeler. Ook René had daar enigszins last van. Beide spelers kregen 45 minuten speeltijd, maar voordat het eindspel begonnen was, zat René al bijna door zijn tijd heen. Tegen de talentvolle Hendrik zette René de partij brutaal op, maar daarna greep Hendrik het initiatief en was het voor René met name verdedigen. Een batterij aanvallers in de vorm van twee torens, dame en loper op het kwetsbare veld f2 in de verdedigingslinie van de witte koning was tenslotte niet meer te verdedigen, waarna het ook snel uit was.

Siep Postma speelde met wit tegen Lieuwe. Siep verkreeg gauw overwicht en wist de partij dan ook naar zijn hand te zetten.

Leffert Nicolai speelde met wit tegen Derk Schuttel. Er verscheen een CaroKann op het bord en daarin deden beide spelers het rustig aan. Vuurwerk was er op dit bord dan ook niet te vinden, integendeel. Het spel deed eerder denken aan een zonnige lentedag en de spelers kwamen dan ook al gauw tot remise overeen.   

Anders verliep het in de partij tussen Jan van Paassen en Melle Bosma. In een Siciliaanse partij, waarin Jan de witte stukken hanteerde, begon wit direct met een opmars van de g- en h-pion nadat zwart kort gerokeerd had. Melle probeerde dat ook met de b7-b5 pion. Echter, wit had het initiatief en het momentum zodat zwart telkens moest reageren op een zet van wit. Hierdoor kon Melle ook zijn stukken niet goed ontwikkelen. Jan kreeg een open g-lijn voor zijn toren en een pion op h6. Er kwamen diverse stukken "in" te staan maar Melle verdedigde zich, zoals gewoonlijk, zeer bekwaam en taai. Op een gegeven moment werd de aanval van Jan toch te sterk voor Melle en moest zwart capituleren.