Intern ronde 19 - 2023-2024

Afgelopen vrijdag waren er wederom 4 partijen te noteren in de interne competitie. Tegelijk werd de wedstrijd tussen de eerste teams van DTK 1 en Philidor 1 gespeeld. Werd het vorig jaar nog een riante overwinning van de spelers van DTK, dit keer won het Leeuwarder team met 3-1.

In de interne competitie doet jeugdspeler Hendrik Heikamp het tot nu toe uitstekend. In deze ronde moest hij het met de zwarte stukken opnemen tegen Derk Schuttel. Normaliter is Derk een speler van de lange adem, lange partijen, maar ditmaal ging het vrij vlot. Derk dacht meerdere stukken te kunnen ruilen, maar keek pardoes tegen een achterstand aan. Meteen daarna gooide hij ook de handdoek in de ring.

Andere jeugdspeler Sebastiaan Houpst speelde tegen Lieuwe van der Veen. Lieuwe ging meteen met de dame op pad die Sebastiaan met tempowinst kon opjagen. Daarna was het voor Lieuwe ook moeilijk stand te houden tegen de witte druk en kon Sebastiaan de winst naar zich toe trekken.

Melle Bosma nam het met de witte stukken op tegen Leffert Nicolai. Na een rustige opening en nadat het centrum gesloten werd, startte Leffert via een opstoot van de f-pion een koningsaanval. Voor Melle was het lastig om de stukken juist te positioneren, waardoor het steeds moeilijker werd om de verdediging op orde te houden. Op het moment dat de druk zo groot werd en duidelijk werd dat de partij niet meer te houden was, hield Melle het voor gezien. 

Vroeger noemden we het de orang utan opening, maar moderne benaming is de Poolse of Sokolsky opening. Ondanks de modernere naam komt de opening relatief weinig voor, iets van 3 promille van de geregistreerde partijen. Toch toverde Bote de Haan deze opening op het bord tegen Siep Postma. Vijf zetten lang volgden ze een partij van 2 onbekende Zweden maar daar moesten ze op eigen kracht verder. Bote hield zijn koning in het midden en doordat Siep het centrum leek te veroveren kreeg zwart de betere kansen. Enigszins beducht voor een verre vrijpion op a-lijn liet hij deze kans voorbij gaan en hobbelde de partij na ruil van de zware stukken naar remise.