Intern ronde 22 - 23/24

Drie partijen werden er afgelopen vrijdag gespeeld in de interne competitie, naast de twee externe wedstrijden van het eerste en derde team. Drukke en gezellige boel in It Koartling dus, iets wat we graag zien en voor de spelers van de interne competitie was het ook wel boeiend om de partijen van de externe teams te volgen.

Derk mocht tegen Lieuwe de witte stukken hanteren en kreeg al snel ruimte voordeel doordat Lieuwe verviel in zijn oude fout “het te snel opspelen van zijn dame”. Dit belangrijke stuk werd al snel een object om aan te vallen en Derk drukte deze steeds verder terug in de verdediging en won intussen ook nog even een licht stuk. Hierna werd het niet meer spannend en kon Derk de overwinning binnenhalen. 

Siep had in zijn partij tegen Melle het vizier deze avond niet op scherp staan. Hij maakte de klassieke fout in de opening door 2 keer met hetzelfde stuk te zetten i.p.v. zijn stukken te ontwikkelen. In dit geval de witte loper van zwart naar g4, waarop wit uiteraard antwoordde met f3. 

Siep kon daarna zijn stukken niet goed ontwikkelen en Melle kon de duimschroeven aandraaien.  Door c7-c6? te spelen, verloor Siep de d-pion en Melle kon de d-lijn pakken m.b.v. de twee torens en de dame. Melle voerde de druk op, wat uiteindelijk een paard of een toren van Siep zou opleveren. Zover liet Siep het niet komen en besloot de partij op te geven.

Jan mocht deze avond tegen Bote weer zijn favoriete gambiet spelen waar hij afgelopen dinsdag nog zo succesvol mee was tegen Philidor. Ditmaal ging het niet zo gemakkelijk als in die partij, Bote verdedigde zich stug en hield de stand in evenwicht. Daardoor kwam de partij niet verder dan remise.