Een laatste ronde met louter beslissingen

Daags na de warmste aprildag ooit, stond de laatste interne ronde van dit seizoen gepland. Met een uitwedstrijd van het 2e op dezelfde avond, een ronde van de dorpencompetitie op woensdag ervoor, een KNSB ronde in het verschiet was niet te verwachten dat het een drukbezochte ronde zou worden. Dat er toch nog 10 schakers achter het bord kropen was een klein wondertje.

Op de vijf borden geen wondertjes of tovenarijen.

Pieter won vrij gedecideerd van Machiel. Na een “foutje” stuk verlies en daarmee ook einde partij.

Derk won al heel snel terrein door de Dame van Lieuwe op te jagen. Daarna kwam deze ook nog in het nauw en ging verloren.

Leffert speelde tegen Jan van Paassen zijn favoriete Siciliaanse opening. Jan kon de weg naar tegenspel niet vinden en kreeg de druk op zijn e-pion niet geneutraliseerd. Zijn stukken kwamen in het nauw en enigszins beduusd gaf Jan op.

Wiebe won al snel een pion en daarna een paard door slordig spel van Niels. Hij ging daarna de andere stukken ruilen en benam Niels daardoor tegenspel.  

René speelde tegen Jan Brouwer. In het middenspel wist hij een stuk te winnen door een handige afruil van de verdediger. Jan spartelde nog lang tegen. René liet zich niet verleiden tot onbezonnen acties en won toen zijn vrijpion niet meer te stoppen was.

Met deze uitslagen kan de balans van dit seizoen opgemaakt worden. Jeroen werd voor de vijfde keer, als ik goed geteld heb, kampioen. Een terechte kampioen, hoogste ratinghouder en in veel partijen nauwelijks bij te benen door zijn tegenstanders. Zijn enige nederlaag was een blunder van eerste categorie en niet toe te schrijven aan het sterke spel van zijn opponent.

 “The best of the rest” was lang een door elkaar opduiken van kanshebbers. Pas in de laatste ronden werd duidelijk dat het tussen Derk en Sven zou gaan. Mede door het eerder gememoreerde blundertje zat Derk ineens op rozen en was voor het ingaan de laatste ronde al zeker van de 2e plaats. Ons jeugdtalent miste net te vaak om voor zilver of misschien zelfs goud te gaan. Maar dat komt de komende jaren vast goed.

Leffert viel net buiten de prijzen, de altijd ondankbare 4e plaats. Maar wel met een prachtige score van 6 uit 6. Wie weet had hij in de laatste ronde Jeroen nog pootje kunnen lichtten? Daarmee was er plotsklaps een barrage om het kampioenschap nodig geweest. Gelukkig (?) niet nodig gezien de huidige buitentemperaturen!

Jeroen proficiat.

De eindstand van dit seizoen is hier te vinden: http://de2kastelen.nl/index.php/interne-competitie