Wit begint, zwart wint?

Traditie wil dat in de eerste ronde de onderste helft van afgelopen seizoen tegen de bovenste helft wordt ingedeeld. Meestal levert dit een reeks van overwinningen voor de zwartspeler op, maar er kan altijd één of twee verrassingen tussen zitten. Zo ook dit jaar.

De eerste partij van dit seizoen die afgelopen was, was tussen Lieuwe van der Veen en Jan van Paassen. Jan had niet al teveel moeite met Lieuwe's creatieve spel.

Rick Weggen speelde met wit een goede opening tegen Pieter Bronsema. Na korte rokade van de witspeler ging Pieter uiteraard lang rokeren en ontstond er een interessante stelling die al snel in brand vloog. Wit en zwart smeten met stukken. Helaas was wit hierbij niet helemaal scherp, en ging er een toren verloren. Enkele zetten later wist Pieter met een stuk meer mat te zetten.

Bartele Bosma tegen Jeroen Weggen was aanvankelijk een rustige partij. Toen er een lange slagenwisseling in het centrum plaatsvond maakte wit een rekenfout. Met afruil van veel stukken verloor wit een pion, bovendien stond deze extra pion van zwart dreigend en onaantastbaar op de zevende rij. Dus hield wit het voor gezien.

De opening bij Machiel Oostra en Aiso Lycklama à Nijeholt ging ook gelijk op. Aiso viel met zwart aan op de damevleugel, waar Machiel het op de koningsvleugel zocht. Hierbij onderschatte de zwartspeler waarschijnlijk het witte initiatief. Volgens omstanders had wit zelfs op een bepaald moment mat in 1 gemist. Maar ook dan nog moest zwart have en goed inleveren om overeind te blijven: 1-0.

Bij Wiebe van der Velde tegen Sven Broersma kwam er een Siciliaanse draak op het bord. Meestal leidt dat tot vuurwerk op het bord, maar in deze partij werden juist snel de dames geruild en kwam er een eindspel op het bord dat ongeveer gelijk stond. Zelfs zonder dames besloten beide spelers echter tot aggressieve pionzetten: h4-h5 voor wit, a5-a4-a3 voor zwart. Na axb2, Kxb2 kwam het witte paard op c3 echter in een dodelijke penning terecht, en deze ging een paar zetten later verloren, met partijverlies als gevolg.

De laatste partij van de avond was René Wijnstra tegen Melle Bosma. Hierbij wist Melle redelijk vroeg een kwaliteit buit te maken, maar vervolgens kon René verschillende dreigingen ontwikkelen. Met enige moeite wist Melle de witte speldenprikken te pareren en af te wikkelen naar een eindspel. In dit eindspel gaf Melle later de kwaliteit terug om een toreneindspel met enkele pluspionnen te bereiken. In tijdnood wist de zwartspeler dit eindspel naar zijn hand te zetten.

De stand na ronde 1 is hier te vinden: http://de2kastelen.nl/index.php/interne-competitie