DTK bereikt halve finale FSB-beker

Na Bakkeveen 2 (4-0) en Mid-Fryslan 1 (3-1) was in de kwartfinale De Donger 1 de volgende horde voor het bekerteam. Dinsdag 3 maart moest het gebeuren in Dokkum.

Op papier was het een vrij gelijkwaardige wedstrijd. Net als Mid-Fryslan is de Donger een team dat een klasse hoger speelt dan DTK 1, en in die hoofdklasse elk jaar eigenlijk voor lijfsbehoud moet spelen (waar DTK 1 steeds het kampioenschap in de 1e klasse misloopt).

Aanvankelijk zag de wedstrijd er niet heel goed uit voor DTK. Pieter (bord 4) en Jeroen (1) stonden na de opening moeilijk, waar Sven (3) prima stond en Bart (2) duidelijk beter. Pieter leek - zonder zelf tegenspel te hebben - op de damevleugel onder de voet gelopen te worden. Na dameruil was het ergste gevaar geweken maar nog steeds leek (mij in ieder geval) zijn stelling dubieus, maar Christiaan Houpst liet zich verleiden tot zetherhaling waarna de partij remise gegeven werd. (0,5-0,5)

Daarna werd de wedstrijd goed binnengehaald door de DTKers. Sven stond na de opening prima, en het bleek dat hij de stelling veel beter had ingeschat dan witspeler Cris Jellema. Sven voerde met ...Pxe4! een typische combinatie uit waarna hij gewonnen kwam te staan en een paar zetten verloor wit de dame en gaf op. (0,5-1,5)

Inmiddels was het tegen 11 uur en was de tijdnoodfase nabij. Jeroen kwam zoals gezegd slecht uit de opening tegen Amir Nicolai. Het was wel duidelijk dat Jeroen minder stond, maar voor beide spelers was het stellingstype onbekend waardoor beiden al vroeg veel tijd gebruikten. En waar Jeroen zijn stelling enigszins kon consolideren, vond Amir niet het juiste plan. Jeroen bood vervolgens remise aan aangezien Sven had gewonnen en Bart nog steeds heel goed stond. Met nog een paar minuten op de klok besloot Amir het aanbod aan te nemen (1-2).

Hierna was alleen Bart dus nog bezig. Barts tegenstander Olaf Cliteur offerde in de opening een pion, maar speelde hierna iets te passief verder. Bart kon zijn stelling consolideren en had daarna gewoon een pion meer. Sterker nog, Bart won ook nog eens het loperpaar tegen twee paarden. Na wat afruilen bleef loper+toren tegen paard+toren over met nog steeds een pluspion voor Bart. Olaf zag het niet meer zitten en bood remise aan. Van de teamcaptain mocht Bart doorspelen, maar hij koos uiteindelijk voor remise waarmee de winst voor DTK binnen was (1,5-2,5).

Zo gaat DTK naar de halve finale die begin april gespeeld zal worden. De tegenstander zal of Emmeloord of Philidor 2 zijn. Of het een uit- of thuiswedstrijd wordt is ook nog niet duidelijk. Maar nu we tot de halve eindstrijd zijn gekomen zullen we er in ieder geval voor gaan!