DTK opnieuw naar 1/2 finale FSB-beker

Vorig jaar miste DTK 1 de bekerwinst op een haar na, dit seizoen zijn we in ieder geval weer tot de halve finale doorgedrongen terwijl bekerhouder Lasker 1 reeds niet meer in de 'running' is. Donderdagavond 21 april versloeg DTK Schaakwoude in Damwoude met 1-3.

Vanzelfsprekend ging het niet, want na een paar uur spelen maakte Jeroen tegen Gert Jan Rauw een forse rekenfout in een gelijkstaand eindspel. Er dreigde plots mat achter de paaltjes en promotie van een pion, en de dreigingen konden niet allebei tegengehouden worden, dus een nul.

Dit leidde er echter wel toe dat de overige DTKers er nog even goed voor gingen zitten en tot de uitvluggerfase bezig waren. Bart was hierin wat gelukkig; na de opening stond hij slecht, in het middenspel kwam hij ongeveer gelijk te staan. Remise zou een logisch gevolg zijn geweest, maar in een scherpe stelling blunderde Mathijs Visser waardoor Bart hem pardoes mat kon zetten.

Pieter speelde tegen Gerben van der Heide. Zoals zovaak ging Pieter voor tegengestelde rokades om vervolgens met de h-pion naar voren te gaan. Dit kostte Pieter echter wel zijn zwartveldige loper en een gezonde pionnenstructuur. Daarentegen stonden de zwarte stukken behoorlijk ongelukkig, dus er was niet veel aan de hand. In het vervolg ruilde Gerben iets teveel stukken te snel af. Er bleef een eindspel van goed paard tegen slechte loper over:


Hier speelde Pieter 40. a4! gevolgd door b4, bxa5, Pb2-c4xa5 en won zo een belangrijke pion op de damevleugel die van beslissende waarde bleek. Als zwart na b2-b4 axb4 speelt, dan krijgt wit met cxb4 en a5 direct een dodelijke vrijpion.

2-1 voor en Sven was nog bezig tegen Ronald van der Veen. Lange tijd stond Sven duidelijk beter, want er was via zetverwisseling een Grunfeld op het bord gekomen waarbij het zwarte paard ongelukkig op d7 stond in plaats van c6. Sven begon een koningsaanval via een opmars met de f-pion en won uiteindelijk een stuk tegen 2 pionnen. In het vervolg maakte hij echter een fout waardoor Ronald een derde pion voor het stuk kreeg, en de stelling werd nogal onduidelijk. In het eindspel had Ronald 3 verbonden vrijpionnen op c3, d4 en e5. Sven bleek in de uitvluggerfase net iets handiger: hij won de h5-pion, en daarna gaf hij het stuk terug om de zwarte vrijpionnen op te ruimen. Misschien dat het resulterende eindspel nog binnen de remisemarge was, maar met pluspion kon Sven rustig op winst spelen en hij wist het kundig af te maken.

Een goede 3-1 winst dus op het team dat op dit moment bovenaan staat in de hoofdklasse van de FSB-competitie. In de halve finale van de beker mogen we, net als vorig jaar, tegen Philidor 2. Als ik het goed begrijp is dit een thuiswedstrijd voor ons die ergens in mei afgewerkt zou moeten worden.