DTK1 behoudt kans op kampioenschap

Het eerste team heeft voor de derde keer op rij gewonnen. Vrijdag de 13e werd De Donger met een vrij regelmatige 3-1 aan de kant gezet. Daarmee is er nog steeds een kans om kampioen te worden, maar hebben we het (ook nog steeds) niet in eigen hand.

De wedstrijd tegen De Donger was een inhaalwedstrijd. Deze wedstrijd was aanvankelijk de 2e ronde, gepland voor eind November 2021. Tegen het eind van deze 2e speelronde gingen we richting lockdown en moest de wedstrijd dus worden opgeschort, en duurde het (vanwege het drukke schema) vrij lang voordat hij weer ingepland kon worden. Uiteindelijk werd het dus vrijdag de 13e in mei. 

Het was ook wel fijn om weer eens tegelijkertijd met DTK 2 een wedstrijd te spelen. Het tweede heeft het goede voorbeeld gegeven door kampioen te worden en sloot gisteravond hun laatste wedstrijd ook winnend af. DTK 1 heeft nog een wedstrijd begin juni tegen Sneek, en daarna nog een halve finale beker (en wellicht een finale). Kortom het schaakseizoen is voor het eerste team nog niet voorbij...

Terug naar de wedstrijd. Vooraf waren we zeker favoriet tegen De Donger, dat onderaan stond en, bij aanvang van deze wedstrijd, alleen in theorie de degradatie nog kon ontlopen. Bij viertallen is de marge echter klein, en dus was het - ondanks een vroege voorsprong - nog lang onduidelijk of we gingen winnen.

Maar dat we op voorsprong zouden komen was wel al snel duidelijk, want Barts tegenstander Alle Vlasma liet zich in de opening trucen - een aftrekaanval op de loper op b7 waarna Bart Lxb7 en Lxa8 kon spelen met een volle toren meer. Het was nog even de vraag of zwart deze loper op a8 kon insluiten, maar toen zelfs dat niet lukte gaf Alle het op.

De rest van de partijen duurde vrij lang. Ik speelde aan bord 1 tegen mijn teamgenoot in de KNSB bij Philidor 1, Amir Nicolai, en moest lang een iets mindere stelling verdedigen. Aan bord 3 moest Sven de nodige tijd in de opening investeren, en Pieter had aan bord 4 dan wel een ontwikkelingsvoorsprong maar de stelling was vrij gesloten dus dat zei niet zoveel.

Uiteindelijk haalde Pieter de 2-0 binnen na zo'n 3 uur spelen. Eigenlijk had hij vooral voordeel op de klok, op een bepaald moment had zwartspeler Reitze Koopmans zo'n 40 minuten meer geinvesteerd. Toen Reitze ook nog eens kort rokeerde kreeg Pieter plots een aanknopingspunt om een aanval te beginnen. Hierna speelde hij iets te snel, want het schijnt dat hij in de aanval een duidelijke winstweg heeft gemist. Zoals het ging ontstond er een eindspel van dame (Pieter) tegen 2 torens (Reitze). Aanvankelijk was dat misschien remise, maar omdat Reitze een open koningsstelling had en bovendien op increment speelde was het wachten op een foutje. Pieter won een toren met een dubbele aanval, en later won hij ook de tweede toren, ditmaal met een rontgenaanval.

Hierna speelde Sven remise, waar hij gezien het partijverloop tevreden mee mocht zijn. De genoemde openingsproblemen kon hij niet echt goed oplossen, maar gelukkig zag Cris Jellema niet hoe hij het af kon straffen. Er volgde een afwikkeling naar een remiseachtig eindspel waar, gezien de stand, Sven remise aanbood om de teamwinst veilig te stellen (2.5-0,5).

Blijft mijn partij tegen Amir over. We volgden lang een theoretisch pad waarna ik misschien iets te gretig een pion offerde voor activiteit, alhoewel het witte voordeel gering bleef. Er kwam namelijk geforceerd een lange afwikkeling op het bord waarbij Amir een pion voor bleef in een paardeindspel, maar er bleven zo weinig pionnen op het bord dat de witte winstkansen erg klein waren. Remise was inderdaad een logisch gevolg.

Een 3-1 winst waarmee de score van DTK op 9 punten uit 7 wedstrijden komt, op dit moment goed voor een ongedeelde tweede plaats achter Schaakwoude. Willen we kampioen worden dan moeten we de laatste wedstrijd van Sneek winnen en mag Schaakwoude niet van Philidor 1 winnen, en daarnaast moet Lasker 1 (op dit moment 6 punten met nog 3 wedstrijden te spelen) ook een steekje laten vallen. Dit alles is goed mogelijk, maar we hebben het niet in eigen hand. Bovendien is Sneek een sterk team - het is helemaal niet vanzelfsprekend dat we hen verslaan.

Maar wie weet. Komende dinsdag wordt een deel van de laatste ronde gespeeld, daarna zal duidelijk zijn of we onze laatste wedstrijd nog ergens voor spelen. Duimen voor een gunstig resultaat!